Obama a propus un candidat-surpriză la conducerea Băncii Mondiale

Obama a propus un candidat-surpriză la conducerea Băncii Mondiale

Preşedintele american Barack Obama l-a nominalizat pe dr. Jim Yong Kim, preşedinte al Colegiului Dartmouth, pentru funcţia de director al Băncii Mondiale.

Expertiza lui Kim, american de origine coreeană, în vârstă de 53 de ani, este în medicină, nu în economie sau administrarea afacerilor, cum a fost cazul cu predecesorii săi la conducerea Băncii Mondiale. El a lucrat cu instituţii internaţionale şi a fost un oficial important al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Kim este cunoscut în special pentru eforturile sale legate de sănătate, printre care combaterea SIDA în ţările în curs de dezvoltare. A fost unul dintre fondatorii şi directorii executivi ai asociaţiei Partners In Health, un ONG care sprijină programe de sănătate în ţările sărace. Sprijin pentru dezvoltare

"În ciuda numelui său, Banca Mondială este mai mult decât o bancă. Este una dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem, pentru a reduce sărăcia şi a  creşte standardele de viaţă, în unele dintre cele mai sărace ţări de pe planetă", a spus Obama, în discursul său de prezentare la Casa Albă. "Este timpul ca un profesionist în politicile de dezvoltare să conducă cea mai mare agenţie de dezvoltare din lume", a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banca Mondială a fost creată, împreună cu FMI, în 1944, pentru a ajuta puterile aliate să-şi revină din punct de vedere economic, după cel de-al doilea război mondial. Acum cuprinde 187 de state membre, oferă împrumuturi şi burse, dar şi expertiză tehnică pentru proiecte de dezvoltare, din întreaga lume.  Candidat surpriză Trei ţări africane au susţinut nominalizarea ministrului de finanţe nigerian Ngozi Okonjo-Iweala pentru acest post. Un cetăţean american a condus BM de la înfiinţarea acesteia şi până acum, dar ţările în curs de dezvoltare au susţinut că a venit timpul pentru schimbare. A US citizen has led the Bank since it was founded in 1944, but developing nations say it is time for change. Sursa: CNN