„Am demarat revizuirea strategiei energetice naţionale şi o primă concluzie care se desprinde este că România are un necesar de investiţii în sectorul energetic de 4 – 5 miliarde de euro pe an, în următorii zece ani, astfel încât în jurul anului 2020 România să devină, alături de Danemarca, singura ţară din Uniunea Europeană independentă din punct de vedere energetic”, a precizat Nicolescu.

Ministrul de resort a mai precizat că aceşti bani ar putea proveni de la stat, dar este greu de crezut că statul poate ajunge să investească în sectorul energetic, domeniile prioritate fiind sănătatea, educaţia şi armata. A doua sursă de finanţare ar putea fi capitalul privat autohton, singura problema fiind faptul că acesta este insuficient dezvoltat.

Totuşi, Răzvan Nicolescu constată un trend pozitiv în ceea ce priveşte atragerea capitalului privat străin, având în vedere investiţiile realizate de marile companii din energie care au venit în România, însa ţara noastră trebuie să devină şi mai atractivă pentru viitorii investitori.

„Mai rămâne posibilitatea ca aceste 4 – 5 miliarde de euro să reprezinte finanţare din partea companiilor de stat. Aici avem un potenţial imens. Mă bucur că inclusiv aceste procese de listare a Nuclearelecrica, Romgaz, Electrica, au făcut ca pentru prima dată, anul acesta, România, la nivelul companiilor de stat, să depăşească un buget total de investiţii de un miliard de euro. Bugetul pe anul 2014 al companiilor de stat din domeniul energetic este de 1,3 miliarde de euro”, a explicat Nicolescu.

Referitor la programul de listare al companiilor de stat, ministrul speră ca în prima parte a anului 2015 companii precum Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia să fie listate la bursă.