„Românii au respectat cu strictețe măsurile  impuse de către autorități, a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a subliniat că prin efort naţional a fost limitată raspândirea rapidă a epidemiei. Şeful statului a atras atenția că lupta cu virusul nu s-a încheiat și regulile trebuie în continuare respectate.

România a fost foarte puţin pregătită pentru a face față unei crize, a mai spus președintele Klaus Iohannis, menţionând că în rezerva statului nu s-au găsit materialele necesare pentru o astfel de situație”, a declarat Klaus Iohannis.

El a adăugat că „este nevoie de o reformă a sănătăţii, a educației și a administrație, dar şi de o legislaţie coerentă, care să poată permite intervenţia rapida a statului în caz de nevoie”.

Președintele României a anunțat, totodată, că astăzi Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care este condus de premier, va declara starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție.

„Nu vor urma trei zile fără reguli și fără restricții”, a avertizat şeful statului şi a precizat că „dacă situația se va înrăutățit după această relaxare şi va creşte numărul de infecţii, nu va ezita să declare din nou stare de urgență”.