Cand cancerul de san nu este vizibil la radiografie

Cand cancerul de san nu este vizibil la radiografie

Cercetatorii canadieni au descoperit ca radiografiile pot da "erori".

Un studiu recent releva ca tesuturile mamare dense pot masca tumorile, spre deosebire de tesuturile grase.

In mamografii, zonele de grasime apar negre, iar cele de tesut dens sunt luminoase, asemenea tumorilor. Din aceasta cauza, tumorile pot fi mascate de tesuturile mamare dense, noteaza agentia de presa Associated Press.

Studiul efectuat in centre de cercetare a cancerului din Toronto si Vancouver confirma insa ca tumorile nu sunt doar ascunse, ci apar mai frecvent la femeile ai caror sani au tesuturi mai dense. Acest lucru inseamna ca densitatea tesuturilor reprezinta un factor de risc, alaturi de varsta si de genele BRCA 1 si 2. Potrivit specialistilor, densitatea tesuturilor din sani este rareori privita ca un factor de risc in discutiile dintre medici si paciente.

Legaturi bolnavicioase

Autorii studiului publicat in aceasta saptamana de „New England Journal of Medicine” au analizat 1.112 cazuri de cancer la san raportate intre 1985 si 2006. Savantii au dedus ca pacientele cu o densitate a tesuturilor mamare de cel putin 75% au o probabilitate de cinci ori mai mare sa dezvolte un cancer la san decat cele care aveau o densitate a tesuturilor mamare sub 10%.

Cercetatorii au calculat apoi cate cazuri de cancer au fost depistate la mamografiile efectuate in fiecare an, raportandu-le la cazurile din anii precedenti si au descoperit ca multe dintre mamografiile care nu indicau prezenta tumorilor au fost urmate de descoperirea cancerului. Aceste situatii au fost cu 18% mai numeroase la femeile cu tesuturi mamare dense, care au mascat tumorile.

Cancerul mamar a fost depistat la 16% dintre femeile cu o densitate a tesuturilor de peste 50% si la un sfert dintre pacientele cu varsta sub 56 de ani. Savantii banuiesc ca exista si o legatura biologica intre tesuturile mamare dense si aparitia cancerului.

O lume perfecta

Robert Smith, un specialist in radiografie de la American Cancer Society, a declarat pentru Associated Press ca acest studiu va contribui la o revizuire a atitudinii medicilor si a pacientilor cu privire la mamografie.

De acum inainte, pe baza mamografiilor, femeile vor cere informatii doctorilor despre densitatea tesuturilor mamare si despre riscul lor asupra sanatatii.

Totusi, expertii spun ca e prea devreme pentru ca doctorii sa ofere sfaturi solide fiecarei paciente in parte. Legatura dintre aparitia cancerului si tipul de tesut mamar pe care se dezvolta tumorile va fi studiata in continuare. Fara a-si propune sa demoleze „mitul mamografiei care arata tot”, savantii canadieni considera ca ultrasunetele, imagistica cu rezonanta magnetica si mamografiile computerizate pot oferi rezultate mai bune in depistarea tumorilor din tesuturile mamare dense.

Unii medici cred ca aceasta nu este o solutie la indemana tuturor, in multe tari aceste tehnici avansate fiind inexistente sau prea costisitoare.

„Intr-o lume perfecta, mi-as duce sotia la un cabinet sa faca o scanare cu ultrasunete, cu rezonanta magnetica sau o mamografie digitala”, spune Dr. Gary J. Whitman, radiologist la Centrul de cercetare a cancerului M.D. Anderson de la Universitatea din Texas. Se crede ca schimbarea modului de viata si chiar administrarea preventiva de medicamente vor putea fi recomandate in viitor femeilor cu acest factor de risc.

Tinte pentru medicamente

Deocamdata, oamenii de stiinta incearca sa identifice genele care favorizeaza densitatea tesuturilor, pentru ca acestea sa actioneze ca niste tinte pentru medicamentele anticancer.

Cancerul de san este a doua cauza de mortalitate in randul femeilor, dupa cancerul pulmonar. Potrivit Societatii Americane a Cancerului, una din opt femei sanatoase va descoperi ca sufera de cancer mamar. In fiecare an, 370.000 de femei din intreaga lume mor din aceasta cauza. Anul trecut, cancerul de san a ucis 41.000 de femei in SUA.

Veste buna

Cancerul pierde teren in Statele Unite

> Pentru al doilea an consecutiv, numarul cazurilor de cancer a scazut cu 2% in SUA. Dupa ce intre anii 2002 si 2003 s-au inregistrat cu 369 de morti mai putin, intre 2003 si 2004 cancerul a produs cu 3.014 mai putine decese, potrivit datelor statistice analizate de American Cancer Society.

> Expertii atribuie acest succes reducerii fumatului, depistarii precoce si imbunatatirii tratamentului tumorilor. Cea mai mare scadere a deceselor s-a inregistrat la cancerul colorectal: 1.110 la barbati si 1.094 la femei.

> In 2004, numarul deceselor de cancer a fost de 553.888, dupa ce in anul precedent 556.902 de americani au pierdut batalia cu cancerul. In 2002, 557.271 de oameni au murit de cancer in SUA. Cele mai multe decese au fost provocate de cancerul pulmonar, de san, de prostata si de cancerul colorectal.

> Conform estimarilor facute de American Cancer Society, in acest an se vor inregistra 1,4 milioane de cazuri noi de cancer si 559.650 de decese produse de aceasta afectiune.

Ne puteți urmări și pe Google News