Pe de altă parte, țara noastră exportă mai mult de 1.000 de megawați, așa cum arată Transelectrica și OPCOM, citate de Agerpres.

Concret, prețul energiei electrice în România este de 31,52 euro pe Mwh. Cu mult mai puțin față de tariful din Ungaria, Cehia și Slovacia, unde costul este de 43,33 euro pe MWh. 

Pe de altă parte, România se află acum în situația în care o bună parte din energia electrică pe care o produce rezultă din surse regenerabile.

Mai precis, 42% din totalul producției de profil provine din sursa hidro. La care se adaugă energia eoliană, cu o pondere de 8%. Statistica e urmată de sursa fotovoltaică, în acest caz procentul fiind de 1,5%. Din biomasă se obține 0,5% din totalul energiei electrice de la noi.

Sursele noastre de producere a energiei electrice sunt completate de cărbune. Acestea asigură 22% din producția de profil. De pe urma Centralei Nucleare de la Cernavodă avem energie electrică în proporție de 21% din necesar. Din hidrocarburi obținem 5% din energia electrică. 

Singura necunoscută a consumatorilor interni, și aici ne referim în special la cei casnici, e legată de facturile mari pe care le plătim pentru energia electrică. Facturi în continuă creștere.