Într-o atmosferă culturală care păstrează tradiţia prestigiosului târg Gaudeamus, vizitatorii nu au putut trece cu vederea tinerii costumaţi în personaje istorice din preajma standului în care erau expuse publicaţii cu expoziţii ale Muzeului Naţional de Istorie.

Impresionaţi mai mult de costume decât de cărţile expuse, oamenii au făcut poze şi au cerut informaţii despre autenticitatea costumelor provenit din secolele XIV-XVIII. Aceştia au fost plăcut surpinşi când au aflat că ţinutele provin de la Muzeul Naţional de Istorie şi sunt pur autentice.

Iulia Iliescu este student în anul III la Istorie, pasionată de istoria antică, studenta a purtat la târg un costum de inspiraţie occidental din secolul al XVIII. Cu o eleganţă covârşitoare  şi cu un zâmbet ce ducea vizitatorii cu gândul la domniţele din înalata societate moderă, Iulia ne-a declarat că a fost plăcut surpinsă să vadă atât de mulţi oameni interesanţi de cultură: “Foarte mulţi oameni au venit la noi să ne întrebe diverse lucruri despre costume, i-au atras însă şi cărţile expuse, cu siguranţă vor realiza şi vizite la muzeu “ a mărturisit încântată tânăra. Colega ei, Gabriela Necula a purat la rândul ei o rochie care datează din Evul Mediu, iar vizitatorii nu s-au contenit din aprecieri: “În două zile am făcut sute de poze, am fost în centrul atenţiei, ne-am simţit tare bine şi sper că vizitatorii au învăţat ceva despre costume şi vor citi cu plăcere cărţile expuse la standul nostru “ a declarat studenta.

Mai mult informaţii despre curiozitatea vizitatorilor am luat chiar din mijlocul acesta. Prin mulţimea de oameni, Mălina Irimia s-a oprit plăcut surprinsă în faţa studenţilor: “Este prima dată când vin la acest târg, deşi am venit cu gândul să îmi cumpăr cărţi de literatură m-au atras costumele istorice şi m-am oprit să văd despre ce e vorba, chiar eram curioasă dacă sunt originale şi mai ales dacă cineva celebru din istorie a purtat aceste costume “ ne-a declarat aceasta.

Printre sutele de poze foarte mulţi vizitatori au plecat cu cărţile în care erau expuse expoziţii ale Muzeului Naţional de Istorie, cât despre studenţii de la Istorie s-au declarat fericiţi că au putut transmite oamenilor pasiunea lor pentru trecut.

Cei care au ratat anul acesta reducerile din cadrul târgului Gaudeamus şi  costumaţiile inedite ale voluntarilor Muzeului Naţional de Istorie  vor avea parte de toate acestea şi anul viitor, când organizatorii vor pregăti cea de-a XIII a ediţie.