Evenimentul Zilei > Actualitate > Se poate călători prin GĂURI NEGRE? Concluziile oamenilor de ştiinţă sunt uluitoare. Nici vorbă de fantezii science fiction
Se poate călători prin GĂURI NEGRE? Concluziile oamenilor de ştiinţă sunt uluitoare. Nici vorbă de fantezii science fiction

Se poate călători prin GĂURI NEGRE? Concluziile oamenilor de ştiinţă sunt uluitoare. Nici vorbă de fantezii science fiction

Astrofizicienii au bănuit că găurile negre se comportă ca și vortexurile între două puncte îndepărtate din univers. Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts au dezvăluit că anumite tipuri de găuri negre deschid noi posibilități pentru călătoriile în spațiu. Până acum, consensul științific general era că navele spațiale care încercau să treacă printr-o gaură neagră ar fi cu siguranță prinse într-un final morbid. Cu toate acestea, găurile negre precum Sagetatorul A *, care se află în centrul Căii Lactee, ar putea interacționa cu obiectele fizice într-un mod complet diferit.

Potrivit lui Gaurav Khanna, de la Universitatea din Massachusetts Dartmouth, găurile negre mari, care se transformă încet ca Sagetatorul A *, ar putea permite un pasaj sigur. Într-un articol publicat în The Conservation, omul de știință a spus: "Motivul pentru care acest lucru este posibil este faptul că singularitatea relevantă din interiorul unei găuri negre rotative este din punct de vedere tehnic slabă și, prin urmare, nu dăunează obiectelor care ar putea interacționa cu aceasta". "La prima vedere, acest fapt poate părea contraintuitiv. Dar putem crede că este ca și cum am trece rapid degetul peste flacăra unei lumânări la aproape 2000 de grade, fără a fi ars ".

Împreună cu omul de ştiinţă Lior Burko de la Gwinnett College din Georgia, fizicienii au studiat dacă astronauții pot supraviețui sau nu în găurile negre. Întrebarea specială a fost pusă după succesul filmului " Interstellaire " al lui Christopher Nolan din 2014, în care un astronaut, jucat de actorul Matthew McConaughey cade într-o gaură neagră.

Bazându-se pe activitatea astrofizicianului Kip Thorne, oamenii de știință au descoperit că dimensiunea unei găuri negre este un factor crucial în ecuație. Khanna a spus că unul dintre doctoranzi, Caroline Mallary, a proiectat un model de calculator care simula efectele unei găuri negre pe o navă spațială.

El a spus: "Ceea ce a descoperit a fost că, în toate condițiile, un obiect care intră într-o gaură neagră rotativă nu ar avea efecte infinit de mari pe măsură ce trece prin orizontul activităţii interne, de singularitate. Singularitatea este ca un obiect care intră într-o gaură neagră rotativă să nu poată manevra pentru a ocoli sau a evita". "În plus, în circumstanțele corecte, aceste efecte pot fi neglijabile, permițând un pasaj destul de confortabil prin singularitate".

"De fapt, nu poate exista nici un efect discernabil asupra obiectului care se încadrează. Acest lucru mărește posibilitatea utilizării găurilor negre rotative mari ca portaluri pentru deplasarea în hiperspațiu".

Ceea ce Mallary a descoperit, de asemenea, este că o gaură neagră rotativă se va întinde și va stoarce violent o navă spațială ca o bandă de cauciuc. Dar pentru o gaură neagră de o anumită dimensiune, ca cea a Interstellaire, efectele acestei singularități ar fi neeligibile. Există totuși un dezavantaj major pentru studiul și teoriile pe care le propune – nu există nicio modalitate de a testa ipoteza în condiții de laborator. Cea mai apropiată gaură neagră pe care o cunoaștem, Calea Lactee, este la aproximativ 27.000 de ani-lumină distanță, titrează express.