Câini polițiști care detectează bani. Identifică euro, dolari americani și dolari canadieni

Câini polițiști care detectează bani. Identifică euro, dolari americani și dolari canadieni

Autoritățile din Cuba folosesc acești câini în lupta împotriva spălării banilor și a traficului de droguri din Caraibe

Cățeaua Zulia adulmecă în jurul unei mașini Lada și nu ezită mult: între două portiere se află un eșantion de bancnote euro, ascuns de un expert francez venit în Cuba pentru a antrena aproximativ douăzeci de câini ai poliției să depisteze bani

În total, 24 de câini vamali, dar și de la poliție și de la trupele speciale cubaneze sunt antrenați precum Zulia să recunoască mirosul bancnotelor, la Centrul de dresaj pentru câini din Boyeros, în suburbiile Havanei.

Anterior, câinii nu puteau detecta decât stupefiante, dar necesitatea luptei împotriva spălării banilor în Caraibe, un corolar al traficului de droguri, a dus la această colaborare între Franța și Cuba, scrie AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acești câini, din rasa Springer Spaniel , sunt reputați ca extrem de eficienți în detectarea mirosurilor, dar „nu aveau în memoria lor olfactivă mirosul ancnotelor”, un amestec de mirosuri de cerneală și hârtie, explică David Berceau, expert canin de la Brigada de Cercetare și Intervenție din Paris BRI), care a venit în Cuba anul trecut pentru a conduce un prim curs de antrenament al câinilor.

Pentru a-și actualiza „biblioteca olfactivă”, câinii sunt antrenați printr-un soi de joc. „Cercetarea se bazează în principal pe joc”, spune Berceau. Mai întâi, dresorul se învârte în jurul vehiculului în care erau ascunși banii, „astfel încât câinele trebuie să-și imagineze că stăpânul încearcă să ascundă o minge de tenis sau orice jucărie”.

În bagajele lui David Berceau, biletele de 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de euro sunt reduse la confetti, altele sunt tăiate în jumătate, totul cu bunăvoința Băncii Naționale a Franței.

Se spune că banii nu au miros. Greșit. „Bancnotele de 5 euro miros mai puternic decât cele de 500 de euro, spre exemplu, dar câinele trebuie să poată găsi toate tipurile de bancnote, deci lucrăm cu toate cupiurile, nu vom lucra doar cu cele de 5 euro”, afirmă expertul francez.

Uimitor, odată instruiți în detectarea bancnoteloc euro, câinii pot identifica și dolari americani și canadieni, chiar dacă mirosul lor este ușor diferit.

Pentru Franța, aceste acțiuni fac parte dintr-un program mai larg de cooperare, numit Alcorca, la care participă nouă țări din Caraibe, în lupta împotriva criminalității organizate, a traficului de droguri, spălării banilor și a efectelor lor negative asupra populațiilor din insule franceze precum Guadelupa sau Martinica.