Ultimele semne de întrebare au fost lămurite de către anchetatori, ieri, când au ieşit la iveală detalii şocante despre modul în care a sfârşit cetăţeanul sirian Haj Saleh Moustafa (53 de ani), în data de 13 spre 14 decembrie 2014. Soţia lui, Andreea Maria Pătrașcu şi iubitul ei, Gabriel Alfons Arhire, au fost chemaţi, miercuri, la ora 12.00, la Serviciul Omoruri pentru audieri. Au rămas şi peste noapte, iar în jurul orei 3.00 au fost reținuți pentru 24 de ore.

De la dispariție, la crimă

Ancheta a fost îngreunată şi de erorile pe care le-au făcut poliţiştii de la Sectorul 1, care ar fi trebuit să-l caute pe cetăţeanul sirian încă din data de 16 decembrie, când Andreea Pătraşcu a mers să anunţe dispariţia soţului ei.


FOTO: Haj Saleh Moustafa„Dacă polițiștii ar fi încercat să afle cu ajutorul camerelor de supraveghere care ar fi fost traseul sirianului când ar fi părăsit locuința, așa cum le-a indicat femeia, și-ar fi dat seama că stăteau în fața unui caz de dispariție cel puțin bizar”, au declarat, pentru EVZ, surse judiciare. Chiar şi anunţul dispariției ar fi trebuit să ridice un semn de întrebare pentru că, deşi femeia a declarat că l-a văzut ultima dată pe 14 decembrie, ea a anunţat dispariţia după douză zile. Şi comportamentul femeii putea fi interpretat: „Părea terorizată că a dispărut, dar noi i-am zis că poate e plecat cu vreo fată. Oricum, se comporta foarte ciudat”, ne-a declarat un apropiat al acesteia. Așadar, Pătrașcu le-a declarat polițiștilor că soțul nu-i mai răspunde la telefon și că i-ar fi spus că pleacă în Franța. Poliţiştii au precizat că femeia nu le-a declarat că sirianul ar fi plecat cu maşina şi nu a vrut să fie făcută publică dispariţia. Practic, poliţiştii de la Omoruri au făcut ancheta de la zero.


FOTO: Andreea Maria PătraşcuPovestea crimei

Ieri, cu probele în faţă, femeia a recunoscut că și-a ucis soțul. A declarat că sirianul a venit în noaptea de 13 spre 14 decembrie în locuinţa lor de la etajul doi al unui bloc din cartierul Bucureştii Noi, iar ea i-a pus o folie de Diazepam în băutură pentu că el nu mai voia să divorţeze, și nu se înţelegeau asupra partajului. Femeia a mai povestit că a așteptat să vină iubitul, Arhire, l-au băgat pe sirian într-o folie, apoi l-au pus în geamantan și l-au cărat în portbagajul maşinii pe care au dus-o în apropierea Secţiei 9 de Poliţie. În zonă locuieşte şi mama femeii, unde aceasta îşi ducea mereu fiica.


FOTO: Polițiștii au făcut, ieri, reconstituirea, după ce Andreea Pătrașcu și iubitul ei, Alfons Arhire, au recunoscut fapta. Declarațiile lor se contrazic, spun anchetatorii FOTO: RĂZVAN PETRESCUSe știa că autorul e femeie

Criminologul Dan Antonescu este de părere că această crimă a fost planificată în aşa fel încât să nu lase urme. „Tipic femeiesc, nu a vrut să fie o moarte violentă. A avut o metodă perversă, dar eficace”, a spus Antonescu. Femeia, spun apropiaţii, căuta zilele trecute un avocat, după ce poliţiştii au verificat locuinţa în care au găsit 14.000 de euro. Pătraşcu era inspector de protecţie a muncii, iar Arhire a absolvit Teologia şi Dreptul. Bărbatul deţine câteva firme şi este membru al PSD sector 3.


FOTO: Gabriel Alfons Arhire„Credeam că a fost ucis la comandă, nu de către soție”

Persoanele care l-au cunoscut pe sirianul Moustafa Saleh nu şi-ar fi închipuit că soţia lui ar fi fost în stare să-i curme viața. „Au împreună o minune de fetiță. De dragul ei, cei doi renunțaseră la despărțire, mergând special la notariat să anuleze actele de divorț”, ne-a spus un apropiat.

„În timpul verii, soția mai venea din când în când pe Litoral, dar era o femeie tăcută, nu socializa, nu ne-am putut apropia de ea”, povesteşte un alt apropiat al sirianului. Moustafa a cunoscut-o pe soţie în urmă cu aproape 20 de ani. Era o copilă pe care, practic, a crescut- o, el a ţinut-o la facultate.

Din luna decembrie 2014, când Moustafa Saleh a dispărut, apropiaţii lui nu au mai putut-o contacta pe Andreea. Primul gând al prietenilor a fost că Moustafa a fugit din ţară. Din aproape în aproape au aflat că Moustafa dăduse în patima jocurilor de noroc. Am ajuns să luăm în calcul că ar fi putut fi omorât la comandă. La toate ne-am gândit, dar în niciun caz că soţia şi un amant ar fi principalii suspecţi”, se miră un fost prieten. Moustafa Saleh Haj are, în Siria, două surori şi pe mama lui, fostă profesoară, dar un frate care trăieşte în Dubai. În regimul lui Hafez al Assad, tatăl lor a fost procurorul general al Siriei. Din cauza unor probleme politice, averea i-a fost confiscată şi procurorul a fost trimis la închisoare. Ar fi fost eliberat şi reabilitat de Bashar al Assad care i-a înapoiat proprietăţile, mai multe case la Marea Mediterană şi plantaţii de măslini. Moustafa şi-a făcut studiile în România şi s-a apucat de afaceri. (Feri Predescu)