Planul de reducere a efectivelor din Golf arata ca sarcina incheierii razboiului va cadea pe umerii succesorului de la Casa Alba.
Presat de congresmenii democrati si de opinia publica, presedintele american, George W. Bush, a prezentat joi seara, in premiera, un plan vag de retragere limitata a fortelor SUA din Irak, la patru ani si jumatate de la debutul conflictului. Grosul trupelor va ramane insa pe teritoriul irakian si dupa ce Bush va pleca de la Casa Alba.
Presedintele a validat practic recomandarile comandantului fortei multinationale, generalul David Petraeus, si a declarat ca primii 5.700 de soldati americani vor parasi Irakul pana la Craciun. Alti aproape 18.000 de militari americani le-ar putea urma exemplul pana la jumatatea lunii iulie, potrivit cotidianului „New York Times”.
In discursul sau de joi, presedintele SUA nu a folosit cuvantul „retragere” si a subliniat faptul ca reducerea efectivelor militare americane va fi direct proportionala cu progresele din teren. „Cu cat vom avea mai mult succes, cu atat se vor intoarce acasa mai multi soldati”, a declarat Bush.
„Trebuie sa ajutam Irakul sa-i invinga pe cei care ii ameninta si ne ameninta viitorul”, a adaugat Bush, facand aluzie la Iran si la gruparea al-Qaida din Mesopotamia, o grupare insurgenta sunnita, despre care serviciile secrete americane sustin ca ar fi condusa din afara Irakului.
Democratii cer o schimbare de directie
Replica democratilor la discursul lui Bush a venit prin intermediul senatorului Jack Reed. Potrivit acestuia, presedintele ar fi trebuit sa explice cum pot Statele Unite sa castige acest razboi sau macar sa ofere argumente serioase pentru continuarea conflictului, dar a ales cea mai nefericita varianta, vorbind despre o prezenta militara pe termen lung. „Prezenta militara la nesfarsit nu este o solutie. Democratii cred ca a venit momentul unei schimbari de directie”, a declarat Jack Reed.
COSTURILE RAZBOIULUI
12 miliarde de dolari pe luna
Numarul total de soldati SUA: circa 168.000
Efective de lupta: 20 de brigazi
Reduceri de trupe in 2007: 2.200 de puscasi marini in septembrie si alti 3.500 de infanteristi pana la sfarsitul anului
Reduceri pana la jumatatea lui iulie 2008: patru brigazi de lupta de 3.500 de soldati fiecare si doua batalioane de puscasi marini de cate 1.000 de oameni
Soldati americani morti in Irak: 3.773
Soldati raniti: 27.848
Costul lunar al conflictului: 12 miliarde $
Costul total al razboiului, din martie 2003 incoace: 450 de miliarde de dolari
Irakieni ucisi: intre 70.000 si 150.000. Un studiu independent avanseaza cifra de 655.000 de morti
Efectivele irakiene: 360.000 de soldati
Sursa: AFP