Bush recunoaste ca in Irak e mai rau decat pe vremea lui Saddam
- Adam Popescu
- 15 ianuarie 2007, 02:00
La doar cateva zile dupa ce a anuntat trimiterea altor peste 20.000 de militari in Irak, presedintele american George W. Bush a recunoscut intr-un interviu ca situatia din aceasta tara este astazi mult mai rea decat pe vremea lui Saddam Hussein.
Desi continua sa sustina ca decizia de a-l inlatura de la putere pe Saddam era una justificata, liderul american a admis ca deciziile luate de administratia sa au dus la destabilizarea tarii, releva drudgereport.com, citand fragmente din interviul acordat de Bush canalului CBS, ce urma sa fie difuzat ieri-seara in Statele Unite.
„Violentele dintre siiti si sunniti sunt un factor destabilizator care ar putea avea drept consecinta lansarea unor atacuri contra Statelor Unite, motiv pentru care este necesara trimiterea de trupe suplimentare”, afirma Bush.
„Situatia este mult mai instabila astazi”, ii spune jurnalistul CBS, Scott Pelley. „Da, fara indoiala, au fost decizii care au dus la instabilitate”, raspunde presedintele, adaugand ca, foarte probabil, istoria va consemna faptul ca multe lucruri ar fi putut fi facute mai bine. Cu toate acestea, liderul de la Casa Alba este de parere ca irakienii au de ce sa le multumeasca americanilor.
„Am eliberat tara de un tiran. Cred ca poporul irakian ar trebui sa fie foarte recunoscator poporului american si cred ca majoritatea irakienilor au astfel de sentimente”, a mai spus liderul american.
Lovitura sub centura
Usurinta cu care factorii de decizie ai actualei administratii trimit soldati americani pe frontul din Irak a fost pusa sub semnul indoielii in cadrul unei audieri din Senatul american.
Cea vizata a fost Condoleezza Rice, secretarul american de stat, pe care senatoarea democrata Barbara Boxer a intrebat-o cum poate o femeie fara copii sa inteleaga cu adevarat sacrificiile pe care le fac cei care-si trimit copiii la razboi.
Desi, dupa cum a declarat ulterior, a fost socata de asemenea intrebare, Rice si-a regasit rapid cumpatul si a raspuns ca nu ii este deloc greu sa inteleaga aceste sacrificii. In varsta de 51 de ani, Rice nu a fost casatorita niciodata si cum a fost copil unic la parinti nu are nici macar nepoti, noteaza presa americana.
Comentatorii conservatori au sarit imediat in apararea secretarului de stat, calificand intrebarea senatoarei drept un „atac sub centura”. Barbara Boxer a explicat insa ca, atunci cand se discuta de trimiterea unor noi contingente pe un front unde au murit deja peste 3.000 de americani, este normal sa te intrebi cine plateste.
Senatoarea democrata a tinut sa precizeze ca desi, spre deosebire de Rice, are familie, copiii ei sunt prea in varsta pentru a mai pleca pe front, astfel ca nici ea nu va plati personal pentru deciziile luate de actuala administratie.