Evenimentul Zilei > Actualitate > Bursele în școlile private, șansa elevilor săraci
Bursele în școlile private, șansa elevilor săraci

Bursele în școlile private, șansa elevilor săraci

Pentru tinerii care au performanțe școlare, dar o situație fi nanciară modestă, sfârșitul anului școlar poate însemna posibilitatea de a ajunge într-o școală particulară.

Unele instituții private de învățământ sunt accesibile și copiilor modești. Iată-le pe cele mai importate:

Liceul Internațional de Informatică din București, cu o rată de succes de 99% la Bacalaureat și peste 180 de medalii internaționale strânse în ultimii 11 ani, oferă școlarizare gratuită doar elevilor olimpici la fizică, chimie, matematică, numai dacă situația financiară a familiei este precară. Aceștia vin inclusiv din provincie și stau la internatul școlii, beneficiind de manuale și uniformă.

Lista instituțiilor de învățământ private care oferă școlarizare gratuită elevilor buni este completată de Școala Evreiască Lauder- Reu, a cărei ofertă cuprinde studii de la grădiniță până la liceu. Taxele ajung până la 800 de euro pe lună, dar o bună parte dintre elevi beneficiază de reducere. „Aproximativ 30% din elevii noștri sunt sprijiniți financiar. Avem, pe de o parte, bursele sociale și de merit, iar, pe de altă parte, zece burse integrale oferite la liceu, elevilor care frecventează școli din Sectorul 3 ”, spune Carmen Bejinaru, directorul de programe al școlii, care are o promovabilitate de 100% la Bacalaureat.

Școala Internațională Mark Twain din Capitală percepe taxe între 4.000 de euro pentru preșcolari și 10.000 de euro pentru liceeni. Începând cu anul 2008, o familie din comunitatea școlii oferă o bursă numită „Alex Bucur”, în memoria fiului lor. Bursa are o valoare de 125.000 de lei, iar elevul trebuie să aibă media claselor 5-8 peste 9 și să susţină un test de limbă engleză.

Școala Americană din Capitală și-a desemnat la începutul lunii cei trei câștigători ai unei burse de 50.000 de euro. Condițiile n-au fost tocmai floare la ureche: dovada nevoii financiare, rezultate deosebite la școală plus implicarea în activități extracurriculare. Două burse pentru patru ani de studiu au fost acordate unor elevi care vor intra la toamnă în clasa a IX-a, iar o bursă de cinci ani a revenit unui elev care va începe clasa a VIII-a.