Bugetul pe 2009, amânat

Bugetul pe 2009, amânat

Miniştrii au analizat ieri proiecţia bugetară pentru anul viitor, însă fără să o şi aprobe. Documentul va fi votat săptămâna viitoare.

După ce a întârziat mai bine de 10 zile cu trimiterea bugetului pe anul viitor către parlament, guvernul a decis să amâne cu încă o săptămână aprobarea proiectului. Decizia a fost luată, ieri, în şedinţa executivului, unde documentul a fost discutat într-o primă lectură. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a solicitat ministrului finanţelor să revizuiască în scădere cheltuielile administraţ iei publice, astfel încât acestea să nu depăşească nivelul de anul acesta.

„Adio dotări cu automobile şi alte poveşti pentru anul viitor“, a declarat premierul. Guvernul a decis ieri să ia o serie de măsuri pentru stimularea investiţiilor, printre care majorarea ajutoarelor de stat până aproape de un miliard de lei, acordarea de deduceri pentru firmele care investesc în cercetare şi dezvoltare şi păstrarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii IT&C. Totodată, din 2009, fondurile europene vor fi direcţionate ministerelor responsabile şi nu vor mai fi centralizate de către Ministerul de Finanţe, aşa cum se întâmplă în prezent.

În ceea ce priveşte bugetul asigurărilor sociale de stat, care prevede o creştere a punctului de pensie de la 697 de lei la 763 lei de la 1 ianuarie, iar rata medie a şomajului va scădea sub 4%, proiectul a primit undă verde din partea executivului. În ceea ce priveşte veniturile salariale în 2009, se prevede o creştere mai moderată comparativ cu anii precedenţi, la circa 9,7%. Vosganian a declarat că majorarea salariilor bugetarilor cu circa 50% va duce la situaţia în care media câştigului brut din sectorul de stat să fie dublă faţă de cea din sectorul privat. „În 2009, am avea astfel o inflaţ ie cu două cifre şi o creştere economică în jur de 2% şi peste 300.000 de disponibilizări“, a precizat Vosganian.

MĂSURI

Salarii mai mici la directorimea de stat

Directorii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome vor avea, de la 1 ianuarie, o indemnizaţie fixă echivalentă cu salariul unui subsecretar de stat, la care se adaugă un bonus în funcţie de ponderea subvenţiilor în venituri şi de performanţele economice înregistrate. Banii pe care îi vor lua în plus şefii de companii de stat vor fi stabiliţi printr-o hotărâre a guvernului, se arată într-o ordonanţă de urgenţă aprobată ieri de executiv. „Se desfiinţează astfel sistemul prin care Consiliile de Administraţie se întruneau şi îşi dădeau băieţii bani de la unii la alţii“, a declarat premierul Tăriceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News