Evenimentul Zilei > Actualitate > Bugetul de care dispune România, mulțumitor pentru ministrul de Finanțe. Optimism sau cosmetizarea realității?
Bugetul de care dispune România, mulțumitor pentru ministrul de Finanțe. Optimism sau cosmetizarea realității?

Bugetul de care dispune România, mulțumitor pentru ministrul de Finanțe. Optimism sau cosmetizarea realității?

Ministrul de Finanțe a oferit perspective optimiste atunci când a vorbit despre bugetul de care dispune România pentru anul în curs.

Bugetul de care dispune România este mulțumitor din multe puncte de vedere, a anunțat Alexandru Nazare. Ministrul de Finanțe a explicat că salariile nu scad, taxele și impozitele nu cresc. Așadar nu poate fi adusă în discuție austeritatea despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă.

„Majoritatea ministerelor au un buget mai mare faţă de 2020. Trei ministere au un buget mai mic. Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele, ca atare sub nicio formă nu putem să vorbim despre austeritate având în vedere aceste date.” A afirmat, joi, Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe.

Bugetul de care dispune România, mulțumitor pentru ministrul de Finanțe

El a mai afirmat că există „premisele fezabilităţii ratei de creştere de 4,3%”. Estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru 2021. Dar este nevoie de continuarea şi creşterea ritmului investiţiilor de stat în economie, precum şi de îmbunătăţirea gradului de absorbţie.


Cum se împart banii țării. Avize pe bandă rulantă pentru Bugetul de stat 2021


„Rămânem singura ţară din Uniunea Europeană în procedura de deficit excesiv, ca atare trebuie să fim foarte prudenţi şi atenţi în privinţa acestei evaluări şi a recomandărilor specifice de ţară în următorii ani, nu doar în 2021”. A mai declarat ministrul de Finanțe.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde de lei. Iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei. La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an.

În condiţiile unor venituri ce reprezintă 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei. Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.