Evenimentul Zilei > Politica > Bucurie împotriva naturii pentru fost deputat PSD. Nostalgic după prima zi de puşcărie. Mesajul devenit viral în România
Bucurie împotriva naturii pentru fost deputat PSD. Nostalgic după prima zi de puşcărie. Mesajul devenit viral în România

Bucurie împotriva naturii pentru fost deputat PSD. Nostalgic după prima zi de puşcărie. Mesajul devenit viral în România

Bucurie împotriva naturii pentru fost deputat PSD. Nostalgic după prima zi de puşcărie. Mesajul devenit viral în România

Emilian Vasile Cutean, unul dintre corifeii condamnărilor pentru corupţie din politica românească a postat luni, 13 februarie 2012, pe pagina sa de Facebook, un mesaj de “aniversare” a celor 5 ani împliniţi de când a ajuns în închisoare.

“13 februarie 2012 – Prima zi de pușcărie. Era tot…o zi de luni”, a scris Cutean pe Facebook, acompaniind mesajul său cu un smiley-face reprezentativ pentru dispoziţia “okey”. Astfel, social-democratul lasă să se înţeleagă că cei 5 ani împliniţi l-au acomodat cu anii de detenţie, sugerând chiar parcă o notă nostalgică faţă de prima zi de închisoare, similară emoţiilor trăite de un elev care după ce a absolvit îşi aminteşte prima zi de şcoală.

Vasile Cutean a fost deputat PSD în legislatura 2000-2004 și fost secretar de stat al revoluționarilor, Cutean a fost un deschizător de drumuri pentru politicienii care au luat calea pușcăriei. La 13 februarie 2012 a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri guvernamentale.

Astfel, după ce în aprilie 2006, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti în 2012, la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, într-o perioadă în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR).

Potrivit acuzării, în cursul lunii decembrie 2004, când Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din această funcţie în data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de 2,995 684 miliarde lei vechi (ROL) în contul unei asociaţii de revoluţionari, intitulată Asociaţia "Club 22", al cărei preşedinte era. Plata s-a făcut în condiţiile în care nu exista un angajament legal care să justifice efectuarea plăţilor şi utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern la propunerea SSPR şi care să aparţină revoluţionarilor. 

Din această sumă inculpatul, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (ROL) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie, imobil în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Toate acestea s-au petrecut în contextul în care inculpatul a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei.

Cutean a fost eliberat în aprilie 2015, și-a deschis cont de Facebook și face, de dimineața până seara, propaganda PSD-istă.