Bucataria McDonald's

Bucataria McDonald's

Cartofii se prajesc la 168 de grade fix, savoarea placintelor se cronometreaza pe ceas, McPuisorul e gata in 12 minute.

Romanii s-au adaptat repede stilului de viata capitalist: au invatat sa traiasca in ritm nebun zi de zi, sa se imbrace la moda si sa manance la restaurante de tip fast-food.

In timpul saptamanii si mai ales in weekend, McDonald’s-urile se transforma in adevarate furnicare, contribuind astfel la cresterea cifrei de afaceri a companiei deschise de Mac si Dick McDonald, in 1948, in San Bernardino, California. Chiar daca in multe tari au fost initiate campanii impotriva produselor de tip fast-food, atrasi de brandul puternic, romanii inca stau la coada minute bune pentru un McPuisor ori un Big Mac.

Agitatie nu e numai la mesele din restaurantele McDonald’s, ci si in bucatarie. Ca sa plecati cu hamburgerul pe tava rosie, in bucatarie trebaluieste de zor o echipa intreaga. Toti sunt tineri si respecta reguli bine batute in cuie: se spala la fiecare jumatate de ora, cronometreaza prospetimea cartofilor si arunca la cos tot ce nu se vinde in timp util.

Ca sa vada clientul cum se prajesc cartofii la Mac, s-a initiat campania „Din culisele McDonald’s”. Cine vrea sa intre este echipat in halat alb si condus in zona de productie. Nu „costa” decat 30 de minute.

Trei luni de pregatire ca sa ajungi la aparate

In spatele tejghelei de la care comanzi hamburgeri, lucreaza, in medie, opt-zece angajati, in functie de numarul de clienti de peste zi. Hamburgerii sunt gata in cateva minute, iar cartofii prajiti ajung la gunoi in sapte minute de la prajire, daca nu sunt ceruti de clienti.

Angajatii cu numele prins pe ecusonul de pe camasa sau pulover, in stanga, la piept, sunt ca titirezii. Rotite vorbarete care fac masinaria sa mearga bine: isi cer ajutor unul altuia la fiecare minut si isi multumesc de fiecare data cand il primesc.

Majoritatea produselor se pregatesc la masini de prajit automate, dotate cu cronometre si senzori speciali. Aparatele sunt aceleasi pentru toate restaurantele McDonald’s si nu se lasa fotografiate prea usor, din teama de concurenta. Ca sa ajungi sa prajesti McPuisorul nu trebuie sa fii copil de bucatar, ci doar sa treci cu bine trei luni de training.

Tiuitul care te cheama la spalat

„McPuisor! Mersi!”, „Vine Puisorul!”, „Patru cheese si un Royal! Mersi, Anca!”, „Cartofi mare!” In bucatarie e agitatie mare. La primele ore ale diminetii, bucurestenii umplu unul din cele mai aglomerate restaurante McDonald’s din Capitala. Cafea, placinte, salate, cartofi si sandvisuri - pentru recreatia dintre ora de romana si cea de matematica sau pentru pauza de pranz, de la serviciu. Comenzile se tin lant. Angajatii parcurg cu indemanare, de cateva zeci de ori pe zi, drumul de la hamburgerul proaspat scos din congelator pana la sandvisul aburind.

La fiecare jumatate de ora tiuie un aparat. „Bucataria, la spalat!”, striga unul dintre angajati. Murdari sau nu pe maini, absolut toti cei din bucatarie merg pe rand la chiuveta. Se spala pana la coate, ca doctorii inainte de operatie. Inchid robinetul cu cotul, apoi se usuca la aparatul cu senzor si revin in forta la „aparate”.

Cat ai zice McPuisor

Dintre sute de hamburgeri ingramaditi in lada frigorifica, baiatul cu chipiu gri scoate unul la intamplare. Il agata cu clestele din metal, il fixeaza intr-un suport si-l pune in ulei, la 182 de grade Celsius. Doua minute fix dureaza pana se prajeste bine-bine „miezul” dintr-un McPuisor. Timpul e cronometrat automat la masinaria cu ulei incins.

Carnea prajita se pune intr-un „sertar” - cabinet de pastrare UHT -, opt-zece minute, cat sa se scurga uleiul de prisos. De acolo, sare pe chifla presata (32 de secunde, intr-un toaster incins la 215 grade), stropita cu maioneza si ketchup si garnisita cu felii de castravete murat. In cateva clipe, sandvisul e bun de aliniat in raftul de prezentare.

Nu se vinde la timp, la gunoi

Odata pus acolo, hamburgerul primeste un indicativ numeric. Acesta si ceasul special de pe perete il va ajuta pe cel din spatele tejghelei sa stie cand sandvisul si-a pierdut savoarea si trebuie aruncat. Daca, de exemplu, intr-un sfert de ora, McPuisorul pus in raft nu se vinde, ajunge la gunoi. „Nu inseamna ca e expirat, ci doar ca nu mai are prospetimea marca McDonald’s”, spune Cristian Savu. La fel se intampla si cu McNuggets, dar si cu aripioarele.

Cartofii prajiti,buni numai sapte minute

Celebrii cartofi se prajesc, imediat dupa decongelare, timp de trei minute, in cuvele cu ulei infierbantat la 168 de grade. Fasiile aramii trebuie savurate in mai putin de zece minute de la prajire. Asta ti-o spun bucatarii si tot asta scrie cu rosu pe alb si deasupra masinii de pregatit cartofi.

„Aruncati cartofii dupa sapte minute!”. Dar rar se intampla ca portiile de cartofi sa se plictiseasca atat de mult timp in tava.  La McDonald’s si durata de viata a placintelor (cu mar, caise sau zmeura) e cronometrata: ora pana la care sunt cu savoarea la cota maxima e inscrisa pe fiecare ambalaj in parte.

De pe Straulesti la Mac, 2.400 de chifle/zi

Depozitul din bucatarie e asigurat de fiecare data ca pentru razboi: munti de chifle, pungi cu salate congelate si sticle cu bauturi. Pungile cu salate made in Romania, care au ca termen de valabilitate sapte zile, se tin la rece, intr-o camera cu temperatura intre 1 si 3 grade Celsius, alaturi de apa minerala si plata, cutiile cu sosuri si maioneza si de butoiasele cu juice si shake.

Salatele, de cruditati sau de pui, sunt preparate in cateva minute si expuse in vitrina, in echipe de cate patru sau cate 15, functie de cata lume preconizeaza managerul restaurantului ca va veni in cautarea produsului. 

Painea, simpla sau cu susan, fara de care un BigMac nu e BigMac, se coace in Romania, pe Soseaua Straulesti, la Red Co SRL. Evident, dupa reteta originala, de inspiratie americana. Intr-o zi obisnuita, in McDonald’s-ul de la Romana se consuma 2.400 de chifle proaspete, potrivit managerului restaurantului. Iar pentru orice urgenta, depozitul e plin cu cel putin alte cateva sute de chifle congelate.

In Romania

200.000 de clienti in fiecare zi

E greu de spus care sunt cele mai comandate produse, depinde de gusturi si de persoane. Insa printre cele mai vandute sunt hamburgerii, BigMac-ul si cartofii prajiti. In ultimii ani, si salatele au dovedit ca pot avea succes, mai ales la doamne.

„Clientii sunt in special adolescenti si tineri, insa o mare pondere o reprezinta si mamele insotite de copii. Un segment bine definit e si acel medium class, care are nevoie zilnic de un loc sigur, care sa le ofere rapid mancare”, spune Cristian Savu, directorul de comunicare al companiei in Romania.

In medie, 200.000 de romani intra in fiecare zi in cele 50 de puncte McDonald’s din toata tara, spun reprezentantii companiei. Numai prin restaurantele din Bucuresti trec, zi de zi, aproximativ 100.000 de persoane, precizeaza Cristian Savu. Iar pentru toti cei care aleg sa manance la Mac lucreaza 2.500 de angajati in total. McDonald’s de la Piata Romana e cel mai aglomerat din Capitala. In top urmeaza cel de la Gara de Nord, apoi restaurantul de la Piata Unirii, primul deschis in Romania, pe 16 iunie 1995.

In lume

Venituri de aproape 22 miliarde de dolari

McDonald’s este unul dintre liderii globali ai lanturilor fast-food cu peste 31.000 de restaurante care deservesc, zilnic, aproximativ 52 milioane de consumatori din peste 100 de tari. McDonald’s si-a propus ca, in acest an, sa deschida 800 de restaurante noi si sa inchida alte 400.

Compania are aproximativ 447.000 de angajati. In fiecare an, in trainingul personalului e investita suma de un miliard de dolari. Potrivit informatiilor companiei, in 2006 au fost realizate venituri totale de 21,6 miliarde de dolari, in crestere cu 9a fata de 2005. Veniturile companiei din anul respectiv s-au cifrat la 19,8 miliarde de dolari.

De asemenea, anul trecut, McDonald’s a obtinut un profit net de 3,5 miliarde de dolari, cu aproape un miliard de dolari mai mult decat anul precedent. Compania a platit actionarilor, in 2006, dividende de un dolar, mai mari decat anul anterior, cand dividendul fusese de 0,67 dolari. Actiunile McDonald’s erau cotate, vineri, la Bursa din New York (NYSE) la pretul de 49,92 dolari/titlu, in urcare cu 0,01a fata de ziua precedenta. (Ana Batca)

Ne puteți urmări și pe Google News