Ioan Niculae, trimis în judecată de DNA, pentru sponsorizarea ilegală a lui Geoană, via Vîntu

Ioan Niculae, trimis în judecată de DNA, pentru sponsorizarea ilegală a lui Geoană, via Vîntu

Magnatul Interagro, Ioan Niculae, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul de sponsorizare ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană, prin intermediul lui Sorin Ovidiu Vîntu. În schimbul banilor, Niculae a solicitat să-și numească oameni în conducerea Ministerului Economiei și a Romgaz.

Ioan Niculae este acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Falsul a fost reținut în sarcina unuia dintre directorii Interagro, Viorel Bărac și a lui Gheorghe Teodorescu, director al institutului Insomar, controlat de Sorin Ovidiu Vîntu. În același dosar a mai fost trimis în judecată Gheorghe Bunea Stancu, președinte al Consiliului Județean Brăila, sub acuzația de folosire a influenței pentru a obține pentru altul (Mircea Geoană) foloase necuvenite. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 1 București. Profitând de faptul că s-a născut în aceeași localitate ca și soția lui Ioan Niculae, Gheorghe Bunea Stancu i-a cerut miliardarului 1 milion de euro, pentru campania electorală a lui Mircea Geoană, la alegerile prezidențiale din 2009, în schimbul promisiunii că în conducerea Ministerului Economiei, a Romgaz și a Transgaz vor fi numiți apropiați ai magnatului Interagro. Ioan Niculae a virat o primă tranșă, de aproximativ 150.000 de euro, prin intermediul institutului Insomar deținut de Sorin Ovidiu Vîntu, sub paravanul întocmirii unor studii de piață, pentru afacerile miliardarului. Cum l-a declarat Insomar câștigător pe Geoană De altfel, este de notorietate apropierea dintre Sorin Ovidiu Vîntu și Mircea Geoană, mai ales din timpul campaniei electorale din 2009, când mogulul îl invita la sauna sa ori îl suna pentru a fi primul român care-l felicită că "a câștigat" alegerile. Iar Insomar este institutul responsabil de desemnarea lui Mircea Geoană drept câștigător al alegerilor, pentru ca situația să se inverseze în ziua următoare, odată cu numărarea voturilor. Staff-ul de campanie al lui Mircea Geoană era condus de Viorel Hrebenciuc, iar Victor Ponta era purtătorul de cuvânt al prezidențiabilului PSD-ist. Niciunul dintre cei trei nu a fost pus sub acuzare, ca, de altfel, nici Sorin Ovidiu Vîntu. Pe de altă parte, Ioan Niculae este învinuit și de subminarea economiei naționale, într-un dosar aflat în cercetarea DIICOT. Coincidență (sau nu!), dosarul DIICOT are legătură tot cu Ministerul Economiei și Romgaz, Ioan Niculae fiind acuzat că a primit gaze naturale ieftine, deși nu îndeplinea condițiile, fapt ce a periclitat rezervele de stat. CITIȚI ȘI:

  • Ioan Niculae a finanțat campania lui Geoană pentru a obține influență în Ministerul Economiei 
  • Bani de la Ioan Niculae, via Sorin Ovidiu Vîntu, pentru campania electorală a lui Mircea Geoană Ioan Niculae, audiat de procurori în dosarul Romgaz
  • Dosarul Romgaz. Al doilea miliardar al ţării s-a racordat 6 ani la rezerva de gaz a României