Breaking News. Fostul secretar general al PDL, Vasile Blaga, achitat definitiv în dosarul de corupție.

Breaking News. Fostul secretar general al PDL, Vasile Blaga, achitat definitiv în dosarul de corupție.

Fostul secretar general al PDL, Vasile Blaga, a fost achitat definitiv în dosarul de corupție de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justițție. Judecătorii au respins toate acuzațiile formulate de PDL și lan șase ani după ce cazul a ajuns în instanță au dat soluția definitivă. Vasile Blaga a fost acuzat de DNA Ploiești că a primit 700.000 de euro ca să favorizeze o societate comercială să obțină un contract cu statul.

Vasile Blaga a fost achitat în dosarul de corupție în care era judecat din anul 2016. Hotărârea este definitivă și a fost pronunțată de Înalta Curte. Politicianul PDL a fost acuzat că, în calitate de secretar general al PDL, ar fi solicitat bani oamenilor de afaceri, pentru partid, în schimbul facilitării accesului la contracte publice.

Un complet de cinci judecători condus de vicepreședintele ÎCCJ Iulian Dragomir a decis luni, 27 iunie, achitarea definitivă a lui Vasile Blaga. Fostul lider al PDL a fost acuzat de procuri de trafic de influență cu privire la primirea unor sponsorizări destinate partidului. Judecătorii ÎCCJ au respins atât apelul acestuia cât și pe cel al anchetatorilor DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi apelantul intimat inculpat Blaga Vasile împotriva sentinţei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 1240/3/2017*. Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiție - Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina acestuia.

Obligă apelantul intimat inculpat Blaga Vasile la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Blaga Vasile, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 iunie 2022”, se arată în dispozitivul publicat pe portalul Justiției.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar în anul 2016, iar în octombrie 2017, Tribunalul Bucureşti l-a achitat definitiv. Curtea de Apel Bucureşti a decis în iulie 2020 ca dosarul să fie rejudecat. În august 2020, Tribunalul Bucureşti a dispus că nu are competenţă în acest caz, astfel că dosarul a ajuns la Instanţa supremă.

Dosarul pentru care a fost judecat Blaga

Fostul secretar general al PDL a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti. El a fost acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei. Astfel, firma respectivă urma să obțină contracte cu două companii naţionale.

„În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, au arătat procurorii

Potrivit DNA, Blaga ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.