Evenimentul ZileiJustitieBrațul lung al Statului Paralel. Cum a fost scutit un afacerist din Cluj de la plata a 700.000 de euro

Brațul lung al Statului Paralel. Cum a fost scutit un afacerist din Cluj de la plata a 700.000 de euro

Brațul lung al Statului Paralel. Cum a fost scutit un afacerist din Cluj de la plata a 700.000 de euro
Un afacerist clujean a scăpat de răspunderea pentru intrarea în insolvență a unei firme pe care a înființat-o alături de Radu George Coldea, verișorul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea.

Un dosar în care o firmă privată avea datorii importante la bugetul de stat a fost lăsat „în aer”, cum se spune printre magistrați. Cu alte cuvinte, după ce administratorul firmei a fost obligat să achite cu averea personală, prejudiciul adus Statului Român, la Curtea de Apel Cluj, omul de afaceri a fost scutit de acest lucru, datoria fiind lăsată „în aer”.

Potrivit informațiilor difuzate de presa locală, rezultă că magistrații de la Curtea de Apel Cluj au întors o sentința prin care administratorul firmei Impact Strategic Solution SRL, din Cluj Napoca, era obligat să răspundă cu averea personală pentru prejudiciul de 3.38 milioane de lei.

În prima fază procesuală, judecătorul de la Tribunalul Comercial Cluj, a decis ca Bogdan Andrei Gruiță să plătească el datoriilor societății pe care a administrat-o și pe care a adus-o la faliment, cu datorii uriașe la bugetul de stat și la alți parteneri de afaceri.

Singura explicație a acestei răsuciri este faptul că Gruiță era asociat în firmă cu Radu George Coldea, vărul primar al generalului locotenent Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI, considerat multă vreme eminența cenușie a României.

Cum s-a ajuns la soluție

Societatea Impact Strategic Solution SRL a fost înființată în anul 2011 de către Radu George Coldea, vărul primar al fostului prim adjunct al SRI, generalul Florian Coldea și Andrei Bogdan Gruiță, fiecare având părți sociale în procent de 50%, ambii fiind și administratorii firmei. Firma avea sediul în Cluj-Napoca și se ocupa de activități de consultanță, intermediere și alte servicii privind tehnologia informației. La sfârșitul anului 2011, firma Impact Strategic Solution SRL a fost cumpărată de către un grup de investiții englez, respectiv de societatea off-shore Dimery Corp cu sediul în Seychelles.

În 2015, a fost declanșată insolvența firmei Impact Strategic Solution, iar potrivit lichidatorului judiciar Curta Eva, firma clujeană a devenit un fel de ”fantomă” după ce acţiunile au fost transferate off-shore-ului cu sediul în Seychelles. Curta Eva a făcut o cerere de răspundere patrimonială împotriva lui Bogdan Gruiţă pentru suma de 3.388.721 de lei, reprezentând cuantumul datoriilor societăţii. Lichidatorul judiciar spune că, în perioada 1 ianuarie – 20 noiembrie 2011, societatea a fost administrată de Bogdan Andrei Gruiţă, iar, începând cu 21 noiembrie 2011, administrarea s-a realizat de către asociatul unic DIMERY CORP. din Seychelles, susțin jurnaliștii de la Gazeta de Cluj.

Prin urmare, în noiembrie 2015, Curta Eva, lichidatorul judiciar al Impact Strategic Solutions SRL l-a dat în judecată pe Bogdan Gruiță cerând atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă.

În aprilie 2016, Tribunalul Specializat Cluj a admis cererea formulată de lichidatorul judiciar Curta Eva. ”Obligă pârâtul să plătească întregul pasiv al debitoarei IMPACT STRATEGIC SOLUTIONS SRL, în sumă de 3.388.721 lei. Respinge cererea lichidatorului judiciar al debitoarei de obligare a pârâtului la plata contravalorii onorariului definitiv expert în contul unic de lichidare”, se arată în decizia instanței.

Bogdan Gruiță a formulat apel împotriva acestei soluții ce a fost admis zilele trecute de către Curtea de Apel Cluj. Instanța a anulat sentința dată de Tribunal și a anulat-o. Decizia este definitivă și executorie.

Condamnat pentru evaziune fiscală

În octombrie 2018, Bogdan Gruiță a fost condamnat de către Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală, iar un an mai târziu sentința a rămas definitivă, după apelul ce s-a judecat la Curtea de Apel Cluj.

Avocatul Călin Budișan, care l-a reprezentat pe Gruiță, a susținut că în urma cesiunii părților sociale, societatea off-shore Dimery Corp a devenit și administrator al Impact Strategic Solution SRL, Gruiță și Coldea fiind revocați din calitatea de administratori ai societății Impact Strategic Solution SRL. Conform Hotărârii Adunării Generale a Asociaților, administrarea societății urma să fie preluată în întregime de către Dimery Corp.

Acest lucru însemna că Gruiță și Coldea nu mai sunt administratori ai societății. ”Noul administrator nu avea sediul în România, motiv pentru care a fost mandatată punctual o persoană din România pentru îndeplinirea formalităților registru comerțului. Așadar, în vederea realizării mențiunilor în Registrul Comerțului cu privire la cesiunea părților sociale și schimbarea administratorului societății Impact Strategic Solution SRL, a fost nevoie de mandatarea de către Dimery Corp a unei persoanei din România care să se ocupe de formalități. În acest sens s-a stabilit că numitul Gruiță Bogdan Andrei să efectueze anumite activități punctuale, respectiv: semnarea hotărârii generale a asociaților Impact Strategic Solution SRL și actul constituit actualizat, să de declarație de asociat unic și administrator Societății în cadrul Impact Strategic Solution SRL, respectiv declarație referitoare la înregistrarea fiscală în România și datoriile societății față de Statul Român.

Din acte, reiese că societatea Impact Strategic Solution SRL avea că administrator societatea Dimery Corp care era condusă de către directorii Michael Patrick Owen și Martin Graham Samuels. Din acte reiese că inculpatul Andrei Bogdan Gruiță a fost împuternicit al societății Dimery Corp în vederea efectuării unor acte punctuale, respectiv îndeplinirea formalităților la Registrul Comerțului, precum și punerea în executare a altor dispoziții emise de către directorii societății Dimery Corp, operațiuni necesare a fi îndeplinite în România (negociere/menținere relații contractuale beneficiari finali)”, se arătă în motivele de apel, citate de Gazeta de Cluj.

 


Accesează: