Despre ce s-a schimbat la castel am discutat cu Alexandru Prişcu, director de marketing şi relaţii publice la Muzeul Bran.

Evz.ro: Ce vor găsi nou turiştii care vor veni la Castelul Bran?
În primul rând, vor găsi un nou concept, o nouă politică de adresare, de serviabilitate, o nouă faţă. O administrare privată implică de obicei reguli mai stricte cu personalul, care este uniformizat chiar şi din punctul de vedere al ţinutei.

Veţi păstra atmosfera de castel medieval sau veţi pune mai mult accent pe reconstituirea lui aşa cum a fost în perioada interbelică, atunci când era reşedinţă regală?
Încercăm să le îmbinăm. De la 1 iunie avem o cameră cu costumele medievale ale lui Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazul. Există aici şi două costume ale principesei Ileana. Atingem şi momentul medieval, şi momentul reşedinţă regală. Am înşela istoria dacă n-am face-o pentru că Branul exact aşa a fost: 500 de ani a fost cetate medievală, după care a fost reşedinţă regală. Politica noastă nu este să fim insistenţi doar pe un aspect. Oferim puţin şi din atmosfera medievală. Chiar aşa a început, la festivitatea oficială de deschidere, am avut o şcoală medievală de creaţie. Sub nicio formă nu negăm cei 500 de ani de istorie.


Familia de Habsburg a adus o serie de obiecte noi la castel.
Da, sunt colecţii de obiecte din Palatul Arhiducal, plus mici obiecte personale care au apaţinut reginei Maria şi principesei Ileana: jurnalul reginei, costumul de port popular originar al principesei, coroana şi sceptrul familiei Habsburg. Este şi o colecţie de şapte pumnale care au aparţinut familiei.

Aţi amenajat o sală de proiecţii la castel. Ce film vor vedea turiştii?
Sala de proiecţii este o chestiune inedită. Întâi am crezut că lumea nu o să fie receptivă, dar ne-am înşelat şi erau oameni. Ea prezintă publicului opt minute pline de istorie. Sunt materiale filmate în anii ‘20-‘30. Filmul începe cu o paradă militară în cinstea familiei regale, după care urmează un foarte scurt material video, dar extrem de valoros, cu momentul Alba Iulia, momentul încoronării lui Ferdinand şi a Reginei. Filmul conţine şi un documentar britanic despre castelul Bran şi culminează cu vizita principesei Ileana şi a Arhiducelui Anton de Habsburg la Bran, în 1941, cu ocazia împlinirii a trei ani de la moartea Reginei. Sala e amenajată pe coridorul interior, la etajul doi, şi are o bancă unde încap şapte-opt persoane. În total, încap 30 de persoane odată.


Vom putea şi să ne cazăm la Bran, în Turnul Rotund?
Acesta este un proiect. În Turnul Rotund, în spaţiul nedestinat vizitării pentru a nu obtura traseul turiştilor, se va amenaja un apartament, probabil cu două dormitoare, care să poată fi închiriat, contra cost, de turiştii care vor să petreacă acolo o noapte. În perioada interbelică a mai avut această destinaţie.

Turiştii care îl caută pe Dracula vor fi dezamăgiţi?
Din 1 iunie, pe calea de acces către Turnul Principal, s-au amenajat două încăperi cu panouri explicative bilingve, în română şi în engleză, în care se explică legătura dintre castelul Bran şi legendă: cine a fost Vlad Ţepeş, arborele genealogic al lui Ţepeş, o scurtă istorie a lui Bram Stoker, o scurtă poveste despre legendele româneşti cu strigoi şi o scurtă istorie despre legendele cu vampiri. Părerea mea este că satisface curiozitatea turistului, pentru că de fapt acesta este motorul care îl aduce la Bran.

Până acum, nu existau explicaţii pentru exponate şi mulţi vizitatori se plângeau de această lipsă.
Se lucrează acerb la asta. Vom face plăcuţe explicative, este imperativ. Avem şi ghizi pentru limbile română, engleză şi franceză, iar pe vară vom suplimenta numărul ghizilor.

Toate spaţiile rămân deschise publicului?
Sunt chiar mai multe. Însumate, dacă nu mă înşel, ne mândrim cu patru în plus. În total sunt deschise 18 camere.

Care este acum preţul vizitării castelului?
Exact cât a fost şi până acum, adică 12 lei pentru adulţi şi 7 pentru elevi şi studenţi. La care se adaugă taxele foto sau video: 10 lei pentru foto şi 18 lei pentru video.

CITIŢI ŞI:

Cazare la Bran

Obiective turistice la Bran

Cum ajungi la Bran