Evenimentul Zilei > International > Boris Johnson: Prințul Philp a ajutat monarhia să rămână o instituție vitală
Boris Johnson: Prințul Philp a ajutat monarhia să rămână o instituție vitală

Boris Johnson: Prințul Philp a ajutat monarhia să rămână o instituție vitală

Premierul britanic a prezentat condoleanțe Casei Regale pentru moartea Prințului Phillip, în care vede un model pentru tineri și un garant al monarhiei.

Premierul britanic Boris Johnson a prezentat condoleanțe reginei Elisabeta a II-a, după moartea soțului ei, prințul Philip. În opinia sa, ducele de Edinburgh „a inspirat viața a zeci de mii de tineri”, notează Digi 24, care citează Daily Mirror.

Prințul Philip „a ajutat la conducerea monarhiei astfel încât să rămână o instituție vitală pentru echilibrul și fericirea națiunii noastre. A insprat viața a zeci de mii de tineri”, a spus Johnson într-o declarație de presă.

Premier: Coroana îi datorează mai mult decât știm noi

Gândurile noastre trebuie să se îndrepte spre Majestatea sa și familia ei. Nu au pierdut doar o figură publică foarte respectată și iubită, ci și un soț devotat, un tată și un bunic iubitor și, în ultimii ani, și străbunic. Regina a spus că țara îi datorează soțului ei mai mult decât ar fi recunoscut el vreodată sau decât știm noi. Și sunt sigur că e așa”, a adăugat el. „Azi îi prezentăm condoleanțe reginei și întregii familii și aducem mulțumiri pentru viața și munca extraordinare ale prințului Philip”, a mai spus Johnson.

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă vineri. Avea vârsta de 99 de ani. „Cu durere profundă, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a murit în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, potrivit declarației Palatului Buckingham.

În ultima perioadă, prințul Philip a avut mai multe probleme de sănătate și a fost internat recent în spital, unde a petrecut o lună. Prințul consort a fost internat pe 16 februarie, după ce s-a simțit rău. Ulterior a suferit o procedură pentru o afecțiune cardiacă. A petrecut 28 de nopți în spital, cea mai lungă perioadă de spitalizare din viața lui, potrivit BBC. Motivul exact al internării inițiale nu a fost dezvăluit, dar Palatul Buckingham a precizat la acea vreme că nu era vorba de o infecție COVID-19.