Evenimentul Zilei > International > Boris Johnson a îngenuncheat UE! – „Let’s get Brexit done!”
Boris Johnson a îngenuncheat UE! – „Let’s get Brexit done!”

Boris Johnson a îngenuncheat UE! – „Let’s get Brexit done!”

Boris Johnson a obținut o victorie uriașă în mini-turneul său european, în care a avut întâlniri cu Angela Merkel și Emmanuel Macron.

În fața amenințărilor noului premier britanic, Boris Johnson, și a membrilor cabinetului său, că sunt gata să iasă din UE „cu orice preț” pe 31 octombrie, cu acord sau fără acord, liderii europeni s-au ținut bățoși, afirmând că nu sunt dispuși să facă nici o modificare în acordul pe care l-au semnat deja cu Theresa May.

Pe măsură ce timpul a avansat și Johson a arătat că este neclintit, liderii europeni au început să se clintească ei. Ceea ce ieri părea de neconceput, astăzi pare posibil. Inclusiv eliminarea „plasei de siguranță” cerută insistent de guvernul britanic, care, dacă ar rămâne în vigoare, ar menține frontiera dintre cele două Irlande sub regulile Uniunii Europene, adică Londra ar continua să rămână dependentă de Bruxelles.

Angela Merkel i-a spus lui Boris Johnson, aflat miercuri în vizită la Berlin, că este posibil să se ajungă „în următoarele 30 de zile” la un nou acord pentru o ieșire din UE. „Dar se poate ajunge la acesta în următoarele 30 de zile, de ce nu?”, a spus Merkel, care a cerut „să se facă eforturi în acest sens”.

La rândul său, Jonhson a spus: „Vreau să fie clar pentru toți prietenii noștri germani și pentru guvernul german că noi toți, în Marea Britanie, vrem să ajungem la un acord”.

Însă marea victorie a fost obținută de Boris Johnson în capitala Franței, în fața lui Emmanuel Macron, până ieri cel mai încăpățânat lider european în a refuza modificarea acordului semnat de UE cu Theresa May.

„Ar trebui ca împreună să fim capabili să găsim o soluție isteață în 30 de zile, dacă există bunăvoință de ambele părți, și cred că există”, a spus Macron.

Mai mult, francezul a recunoscut: „Acordul poate fi modificat”.

Observatorilor politici nu le-a scăpat nici faptul că Boris Johnson a avut parte la Paris de o primire mult mai caldă decât se aștepta.

El însuși a fost foarte dezinvolt, spunându-i lui Macron: „Let’s get Brexit done!” („Să lăsăm ca Brexitul să aibă loc”)

Când a revenit la biroul său din Downing Street nr. 10 din Londra, Boris Johnson a avut un gest de triumf când a coborât din mașină. Nu este exclus ca în spatele ușilor închise Merkel și Macron să-i fi promis mai mult decât ar fi putut spune în public fără a-și șifona iremediabil taiorul și constumul de conducători de facto ai Uniunii Europene.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.