Boom imobiliar în Ialomiţa

Boom imobiliar în Ialomiţa

Firmele de profil cumpără terenuri agricole şi le transformă în loturi pentru case. Un hectar de pământ se vinde şi cu 100.000 €.

Situată la 25 de kilometri de Bucureşti, comuna ialomiţeană Sineşti pare să fi devenit în ultimul an un fel de rai imobiliar pentru firmele de profil. Terenurile agricole lăsate pârloagă de localnici sunt vânate de companii din Turcia, Grecia sau Cipru, care vor „sădi“ cartiere de vile pentru românii dornici să scape de agitaţia aglomerărilor urbane. Un metru pătrat de teren nu se mai vinde în zonă sub preţul de 10 euro.

Ţăranii au renunţat la agricultură

La sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa sunt zeci de dosare depuse de firme şi persoane fizice care vor să-şi transforme terenurile agricole în loturi destinate construcţiei de cartiere rezidenţiale. Numai săptămâna aceasta, 11 societăţi comerciale, care deţin terenuri în zona Sineşi, au depus documentaţiile pentru aprobarea planurilor urbanistice. În total, e vorba despre 25 de hectare de pământ care până mai ieri erau cultivate cu grâu sau porumb.

De vreun an însă, nici unui ţăran nu-i mai stă mintea la agricultură. Fiecare caută să profite cât mai mult de cererea de teren, pentru a se căpătui pe viaţă. „Am şi eu un hectar jumate, nici nu m-am mai obosit să-l cultiv, e plin de buruieni. Mi-a dat unul 5 euro pe metrul pătrat, dar nu-l vând. Mai stau, poate iau mai mult“, mărturiseş te Costel Petre, unul dintre proprietarii de pământ din zonă. Terenurile în pantă, mai ieftine

Într-un singur an, terenul agricol care se comercializa cu maximum 1.000 de euro hectarul a ajuns să fie cumpărat de firmele imobiliare chiar şi cu 100.000 de euro. E cazul terenurilor care au ieşire la DN 2, aproape de localităţile Sineşti, Lilieci ori Moviliţa.

Şi suprafeţele din câmp aduc bani frumoşi unor familii pentru care palma de teren moştenită de la bunici ori de la părinţi îi poate scoate din sărăcie. În acest moment, cu greu se mai găseşte teren în zonă mai ieftin de 2-3 euro metrul pătrat, de regulă suprafeţe îndepărtate de drumul naţional ori terenuri în pantă, care necesită investiţii suplimentare pentru a se putea construi pe ele.

Cartier de vile, gata în doi ani

La marginea satului Lilieci, de câteva luni se lucrează de zor. O firmă din Turcia a cumpărat pământ şi promite că, în martie 2010, aici se vor muta mai bine de 100 de familii în case duplex şi individuale, cu o suprafaţă de minimum 140 de metri pătraţi. Terenul n-a mai fost cultivat de doi ani şi asta se vede: lanul de muşeţel şi plante sălbatice a pus stăpânire pe loc.

Ahmet Toprak, turcul care coordonează echipa de muncitori de pe şantierul viitorului cartier Green Life, îşi laudă proiectul. „Vom face 117 case, la preţuri între 130.000 şi 230.000 de euro, cu o suprafaţă de 250 de metri pătraţi pentru fiecare locuinţă. Avem deja clienţi înscrişi pe lista de aşteptare, oameni cu joburi în Bucureşti, care au plătit deja 20.000-30.000 de euro de avans“, explică Ahmet Toprak. La doi paşi, o firmă din Grecia îşi îndeamnă clienţii să cumpere, iar mai încolo o societate din Cipru promite case şi mai şi.

„Cred că într-un an s-au lotizat vreo 200 de hectare la Sineşti, Lilieci şi Livedea, din care trei sferturi pentru case. Au nevoie de mână de lucru, plus că oamenii au luat bani pe un hectar de pământ cât nu câştigă într-o viaţă de om“, spune Titus Niţă, viceprimarul comunei.

Cu infrastructura va fi ceva mai greu, bugetul propriu al localităţii fiind de numai 300.000 de lei pe an, departe de pretenţiile şi costurile unor investiţii de amploare în reţele de canalizare ori alimentare cu gaz.

117 case vor fi construite de o firmă din Turcia în localitatea Lilieci, în apropiere de DN 2

Ne puteți urmări și pe Google News