Judecătorul spaniol Manuel Garcia Castellon a ordonat închiderea paginilor de web ale platformei de internet Tsunami Democratic, care a contribuit la chemarea la amplele manifestaţii pro-independenţă ce au loc zilele acestea în Catalonia, scrie cotidianul Diario Vasco.

Potrivit unui expert în informatică care a dorit să i se păstreze anonimatul, platforma ar folosi un server virtual privat instalat în România, la Bucureşti, precizează sursa citată.

Încă din primele zile ale seriei de proteste pro-separatiste, platforma online Tsunami Democràtic a fost considerată a fi în spatele acestor manifestaţii, izbucnite în urma verdictului dat de instanţa supremă de la Madrid în cazul liderilor separatişti cu privire la referendumul neconstituţional care a fost organizat în urmă cu doi ani.

Ministrul spaniol de interne în exerciţiu Fernando Grande-Marlaska a afirmat că protestatarii violenţi din Catalonia riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani, conform legislaţiei spaniole.

Sâmbătă, poliţia din regiune, Mossos d’Esquadra, a anunţat că au fost arestate 54 de persoane şi 18 ofiţeri ai săi au fost răniţi în cursul protestelor petrecute cu o zi înainte. Numărul manifestanților de vineri a fost estimat la 525.000 de persoane care au mărșăluit pe străzile din Barcelona.

Și publicația Las Provincias spune că în urma unei investigații privind proveniența grupului Tsunami Democratic, s-a stabilit că serverul privat virtual se află în București.

Scopul principal al Tsunami Democratic este acela de a convinge Spania să negocieze dreptul Cataloniei la independență.