Evenimentul Zilei > Actualitate > Bombă în Justiție! Înalta Curte, decizie de ultimă oră în dosarul Adrian Sârbu-Mediafax
Bombă în Justiție! Înalta Curte, decizie de ultimă oră în dosarul Adrian Sârbu-Mediafax

Bombă în Justiție! Înalta Curte, decizie de ultimă oră în dosarul Adrian Sârbu-Mediafax

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis astăzi ca dosarul Adrian Sârbu-Mediafax să fie retrimis la Parchetul General pentru refacerea anchetei.

Dosarul a fost trimis în instanţă în aprilie 2016 şi a stat peste 4 ani în faza de cameră preliminară.

Instanţa supremă a admis contestaţiile formulate de Adrian Sârbu şi Mediafax Group SA şi a constatat nulitatea raportului de expertiză financiar contabilă judiciară şi a suplimentului la raportul de expertiză financiar contabilă judiciară, dispunând excluderea acestora din dosar. Prin acest raport de expertiză, procurorii stabiliseră un prejudiciu de 14 milioane de euro.

De asemenea, Instanţa supremă a constatat că rechizitoriul a fost întocmit neregulamentar de către procurori, iar neregularitatea nu a fost remediată de Parchetul General în termenul prevăzut de art. 345 alin. 3 Cod procedură penală.

„Constată că neregularităţile stabilite prin încheierea din 24 iunie 2019 atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii în ceea ce priveşte trimiterea în judecată a inculpaţilor: Sârbu Adrian, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la delapidare în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată (…) Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică”, se arată în decizia instanţei, care este definitivă.


Adrian Sârbu, cărunt la 40 de ani dar cu sprâncene și mustață negre. Povestea unei fotografii


În aprilie 2016, Adrian Sârbu a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro).

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Orlando Nicoară, fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei persoana juridică SC Mediafax Group (în insolvenţă), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, precum şi persoanele fizice Dorina Roxana Grigoruţă (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL), Eugenia Bălan (fost administrator al SC Mediafax Group SA), Cosmina Ioana Moaghea (fost director general în cadrul SC Publimedia International SA), Sorin Nicolae Dinu (fost director financiar în cadrul SC Publimedia International SA şi SC Mediafax Group SA), Daniela Reghina Cozac (fost director financiar în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

În plus, au fost trimişi în judecată Gheorghe Grădinaru (director general în cadrul SC Teleferic Prahova SA) şi avocaţii Liana Petrovici şi Gheorghe Dragoş Chiş.

Procurorii susţineau că, în perioada 2006 – 2014, în cadrul societăţilor din grupul Mediafax, deţinute direct sau indirect de Adrian Sârbu, a fost utilizat un sistem de salarizare ce presupunea plata drepturilor salariale parţial în baza unui contract de muncă şi parţial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eşafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.


Ce a PIERDUT Adrian SÂRBU


 

Acest mecanism de eludare a taxelor consta în utilizarea, pentru facturarea drepturilor de autor, a unor societăţi în care calitatea de asociat şi administrator era deţinută de colaboratori sau angajaţi ai societăţilor din grup sau înfiinţate pe numele unor persoane cu un nivel educaţional scăzut şi lipsite de cunoştinţe în domeniul media şi de venituri.

Persoanelor beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate cu contracte individuale de muncă ale societăţilor din grupul de presă Mediafax (SC Publimedia International SA, SC Mediafax SA, SC Mediafax Group SA, SC Apropo Media SRL), li se solicita ca, odată cu semnarea contractului de muncă, să semneze şi un contract de cesiune de drepturi de autor cu aceste societăţi, în baza căruia urmau să primească cea mai mare parte a drepturilor salariale.

De asemenea, mecanismul presupunea încheierea de către societăţile din grupul de presă cu societăţile de drepturi de autor a unor contracte având ca obiect asigurarea de către aceste din urmă firme (denumite „Agenţi”) a serviciilor autorilor scrierilor publicistice, în baza cărora „Agenţii” emiteau facturi fiscale pe seama societăţilor din grupul de presă.

Prin înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţilor din grupul de presă a facturilor fiscale astfel emise, acestea beneficiau de diminuarea bazei impozabile cu sumele aferente facturilor, precum şi de deducerea de TVA.

Anchetatorii mai arată că, în cadrul acestui sistem, utilizat iniţial în cadrul societăţii Publimedia International SA şi continuat în cadrul Mediafax Group SA (ce a preluat activitatea Publimedia International SA), ce a fost extins şi la societăţile Mediafax SA şi Apropo Media SRL, rolul lui Dragoş Chiş, avocat în cadrul cabinetului de avocatură ce asigura asistenţa juridică a societăţilor din grupul Mediafax, a fost acela de a înfiinţa şi controla o parte din societăţile de drepturi de autor, dar şi pe cele utilizate în dezvoltarea de circuite comerciale fictive, prin care sumele rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală se întorceau în casieria societăţii.

Ca urmare a înregistrării în contabilitatea societăţilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA, Apropo Media SRL a facturilor fiscale fictive generate de relaţiile comerciale astfel create, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 27.908.783 lei.

„Întrucât, prin folosirea sistemului evazionist se urmărea şi obţinerea unor sume de bani pentru a acoperi cheltuielile personale ale inculpatului Sârbu Adrian sau pentru a efectua plata ‘la negru’ a salariilor angajaţilor societăţii, în paralel cu implementarea acestuia, inculpaţii au dezvoltat circuite comerciale fictive prin care sumele rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală să se întoarcă în casieria societăţii”, mai spuneau procurorii.

În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe tipuri de circuite financiare create în scopul disimulării adevăratei naturi şi provenienţe a sumelor ce erau returnate în casieria societăţii. Prin aceste circuite comerciale şi financiare fictive, a fost supusă spălării de bani suma totală de 22.424.284 lei.

Conform Parchetului General, din probele administrate în cauză a rezultat că administratorii, directorii generali şi directorii financiari ai societăţilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SA au acţionat ca urmare a solicitărilor permanente ale lui Adrian Sârbu, proprietar al acestor societăţi, de identificare a unor modalităţi concrete de evitare a plăţii taxelor datorate statului, solicitări adresate în contextul în care „legea nescrisă” a grupului a fost aceea de a nu se plăti taxe. Totodată, acţiunile acestora au fost determinate de necesitatea asigurării sumelor de bani solicitate în permanenţă de Adrian Sârbu pentru acoperirea cheltuielile personale.

În acest scop, în perioada 17 decembrie 2012 – 7 ianuarie 2014, la cererea lui Adrian Sârbu, Gheorghe Grădinaru, director general al societăţii SC Teleferic Prahova SA, a ridicat din casieria societăţii suma totală de 2.105.000 lei, pe care i-a trimis-o lui Sârbu, deşi nu avea nicio justificare.


Adrian Sârbu a RĂBUFNIT: „Am un PROTOCOL secret cu cei morți la Timișoara și Universitate


În cursul lunii aprilie 2014, în contextul pregătirii pentru eventuale controale din partea autorităţilor fiscale, în scopul disimulării modului în care a fost utilizată suma de 2.105.000 lei, Gheorghe Grădinaru a semnat, în calitate de reprezentant al SC Teleferic Prahova SA, o serie de contracte fictive (contractul de consultanţă dintre A.B.C. SRL şi SC Teleferic Prahova SA, cel dintre persoana fizică autorizată Sârbu Adrian şi SC Teleferic Prahova SA, contractele de împrumut dintre societate şi angajaţii P.C. şi P.E.), prin intermediul cărora era simulată aparenţa unor relaţii contractuale ce creau posibilitatea transferului unor sume de bani din contul SC Teleferic Prahova SA către societăţi cu care Sârbu avea relaţii contractuale.

Contractele fictive au fost avizate de Liliana Petrovici, avocat titular al cabinetului ce asigura consultanţa juridică a societăţilor din grup şi a lui Adrian Sârbu, participantă la şedinţa în cadrul căreia au fost stabilite metodele prin care va fi acoperit soldul din casieria SC Teleferic Prahova SA.

Tot în scopul asigurării sumelor de bani necesare lui Sârbu pentru acoperirea cheltuielile personale (rate aferente unui împrumut de nevoi personale contractat de la o bancă), inculpaţii Roxana Dorina Grigoruţă şi Orlando Nicoară, administratorul şi, respectiv, directorul general al societăţii Mediafax SA, au fost determinaţi să încheie cu persoana fizică autorizată Sârbu Adrian un contract fictiv de consultanţă şi un act adiţional la acesta în baza cărora, fără ca în realitate să presteze vreun serviciu, în perioada 1 noiembrie 2012 – 22 august 2014, lui Adrian Sârbu i-a fost achitată suma de 1.356.095 lei.

Parchetul General mai arăta că, în perioada 9 decembrie 2009 – 23 iunie 2014, Adrian Sârbu a ascuns obţinerea, în calitate de persoană fizică, a unor venituri realizate în urma unor tranzacţii cu grupul CME, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, bugetul consolidat al statului fiind prejudiciat cu suma totală de 11.255.092 lei.

Procurorii mai susţineau că, prin întreaga activitate infracţională derulată de Adrian Sârbu, în nume individual, dar şi prin intermediul firmelor pe care le controla şi, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifrează la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro).

Sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: