Decizia consideră că sharia permite bărbaților biologici să se căsătorească cu femei biologice, indiferent de modul în care se îmbracă.

„Este permis pentru o persoană transsexuală cu semne bărbătești pe corp să se căsătorească cu o persoană transsexuală cu semne femeiești pe corp.”

Decizia, care a fost dată duminica aceasta și este semnată de cincizeci de clerici pakistanezi declară și că „bărbații și femeile normale pot de asemenea să se căsătorească cu persoane transsexuale, dacă au semne clare pe corp.”


Fatwa, citată de The Telegraph, afirmă că hermafrodiții sau persoanele care poartă „semne vizibile ale ambelor sexe” nu au voie să se căsătorească.

În același timp, decretul religios condamnă relele tratamente față de persoanele transsexuale, considerându-le păcate și contrare voinței lui Allah.

„Ironizarea persoanelor transsexuale, batjocorirea lor, iritarea lor sau a gândi despre ele ca despre ființe inferioare este împotriva legii sharia, deoarece asemenea gesturi înseamnă împotrivirea față de creații ale lui Allah, ceea ce nu este corect.”

Actul emis de clericii pakistanezi declară că orice gest de a umili, insulta sau ironiza un transsexual este „haraam” (păcat) și precizează că transsexualii nu trebuie să fie lipsiți de moștenirile familiale, nici de dreptul de a avea funeralii conforme cu ritul musulman.

Muhammad Zia ul Haq Naqshbandi, șeful clericilor din Lahore care au emis fatwa, a declarat:

„Hijras (transsexualii) sunt ființe umane și au drepturile conferite de Islam. Prin această fatwa vrem să informăm publicul că se pot căsători.”

Decretul clericilor din Lahore nu are putere juridică, însă puterea și influența sa religioase sunt mari, într-o țară precum Pakistanul.