Judecatorul Claudio Mattioli urmeaza sa stabileasca data la care va fi audiata femeia de etnie rroma care a semnalat prima prezenta corpului Giovannei Reggiani intr-un sant si care a indicat ulterior politiei numele lui Mailat.

Intre timp, continua si ancheta carabinierilor privind agresiunea suferita de trei romani in suburbia din Roma, Torre Angela, in zilele care au urmat evenimentelor de la Tor di Quinto.

Tot ieri s-a anuntat deschiderea unei anchete privind un incident produs sambata seara in comuna Monterotondo, langa Roma, unde un dispozitiv artizanal a explodat in fata pravaliei unei romance ce poarta tot numele de Mailat. Pe un zid din apropiere s-a gasit si inscriptia: „O sa va crapam capul!”, alaturi de un simbol al unei organizatii naziste.

Manifeste antitiganesti

Politia si carabinierii din Treviso au efectuat zilele acestea sute de identificari de romani „periculosi”, urmand ca primele decrete de expulzare emise de prefectura sa fie rapid puse in aplicare. Pe de alta parte, potrivit „Il Giornale di Vicenza”, in unele cartiere din orasul Vicenza au inceput sa circule fluturasi impotriva tiganilor. „Deschideti ochii. In ultima vreme aceste persoane fara demnitate compromit grav Italia. Rebelii”, scria in fluturas.

Primarul orasului Salerno a efectuat doua actiuni-fulger in vederea „restabilirii ordinii si legalitatii pe intreg teritoriul provinciei”, noteaza ziarul „Il Giornale”. Actiunea vizeaza curatarea orasului de strainii prezenti acolo ilegal, intre care desfiintarea unei tabere de nomazi din apropierea Stadionului Arechi. Aproximativ 30 de rromi au fost controlati, fiind pasibili de expulzarea de pe teritoriul italian.

Ecourile lui Basescu la Roma

Presa italiana a preluat declaratiile adresate de Traian Basescu autoritatilor italiene pe tema expulzarilor. „La Stampa” noteaza ca presedintele roman „acuza masurile improvizate” luate de guvernul de la Roma, in vreme ce agentia de presa ANSA vorbeste despre tensiunea din relatiile romano-italiene. Sub titlul „Bucurestiul respinge decretul”, „La Repubblica” vorbeste, de asemenea, despre declaratiile lui Basescu, in timp ce „Corriere Della Sera” subliniaza o alta acuzatie a presedintelui: „Acest decret instiga la ura!”.