Evenimentul Zilei > Actualitate > Bomba cu ceas a Abramburicăi
Bomba cu ceas a Abramburicăi

Bomba cu ceas a Abramburicăi

Sistemul de învăţământ va sări în aer dacă Legea Educaţiei Naţionale va fi înlocuită de Codul ticluit de Ecaterina Andronescu.

Programul de guvernare anunţat de USL prevede adoptarea Codului Educaţiei, realizat de Ecaterina Andronescu, iar acest lucru va duce, practic, la abrogarea actualei legi.

"Ar fi o întoarcere la sistemul mediocru pe care-l aveam înainte. Pentru prima dată în România, în baza Legii Educaţiei Naţionale, avem un sistem stabil, coerent şi articulat, care a fost restructurat din temelii. Modificarea Legii Educaţiei Naţionale ar duce la haos", atenţionează Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei.

El spune că revenirea în învăţământul superior la vechile practici "ar echivala cu revenirea la Bacalaureatul fraudat".

Modificările anunţate de noul guvern şi prevederile Codului realizat de Andronescu au câteva puncte nevralgice: revizuirea cifrelor de şcolarizare, regândirea criteriilor de promovare pentru cadrele didactice, schimbarea sistemului de finanţare a şcolilor, renunţarea la clasa pregătitoare, etc.

Un alt sistem de valori

1. Regândirea cifrei de şcolarizare ar însemna încălcarea unor angajamente făcute de România în faţa Uniunii Europene.

"O cifră de şcolarizare dictată de un ministru cu interese directe în învăţământul superior privat va apăra interesele acelor universităţi, toate în cea mai slabă categorie valorică, şi nu interesul calităţii", e vehement Funeriu.

2. Regândirea criteriilor de promovare a cadrelor didactice
ar însemna parcurgerea cu mai mare uşurinţă a etapelor de promovare în sistemul universitar.

"Actualele criterii sunt general acceptate la nivel internaţional, în acord cu standardele internaţionale. Ele permit selecţia celor mai buni conferenţiari şi profesori universitari. Modificarea lor înseamnă întoarcerea la dictatura mediocrităţii", spune Daniel Funeriu.

În opinia acestuia, schimbarea criteriilor va permite intrarea în sistem a unui număr mare de oameni care nu îndeplinesc calitatea minimală pentru a profesa în universităţi.

Codul Educaţiei, gândit de Ecaterina Andronescu, nu conţine astfel de criterii, ceea ce ar duce la promovări clientelare.

3. Renunţarea la sistemul de finanţare per elev

Banii se alocă şcolilor după un criteriu foarte clar: numărul de elevi. În Codul realizat însă de Ecaterina Andronescu, sistemul de alocare permite o serie de criterii subiective.

4. Fără clasă pregătitoare

Abrogarea Legii Educaţiei Naţionale presupune, automat, şi renunţarea la clasa pregătitoare, ceea ce ar însemna că efortul de reducere a abandonului şcolar a fost în zadar.


Cărturarul Dimitrie Cantemir și un ministru cu scăpări gramaticale, propus
pentru portofoliul Educației
SURSA FOTO: WWW.LUJU.RO

"Pentru prima dată în România, în baza Legii Educaţiei Naţionale, avem un sistem stabil, coerent şi articulat, care a fost restructurat din temelii. Modificarea acestei Legi ar duce la haos."
DANIEL FUNERIU, fost ministru

2,2 miliarde de euro
se pierd, în opinia lui Daniel Funeriu, prin măsurile propuse de noul guvern

Citiți și:

  • Daniel Funeriu: ”Programul de guvernare PSD în domeniul educației reintroduce dictatura mediocrității!”
  • Tentaţii de ministru afacerist. Și în fruntea ministerului, și cu universitate privată
  • Ministrul Educației scrie "înot" cu doi "n"
  • Corina Dumitrescu „a umblat” la CV. Ministrul Educației a corectat „înnot” și „Standford”!
  • Prinsă cu mâța-n sac. Ministrul Educaţiei NU ARE DIPLOMĂ de la Universitatea Stanford. CSM i-a luat CV-ul la puricat
  • Victor Ponta îi cere Corinei Dumitrescu să lămurească problema Standford