Bolnavii se plâng de foame

Bolnavii se plâng de foame

Pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean din Timişoara reclamă cantitatea insuficientă de mâncare primită zilnic.

Ceai cu lămâie, margarină şi o bucăţică de caş de vacă, dimineaţa, ciorbă de cartofi şi fasole verde cu carne de pasăre, la prânz, biscuiţi la ora 16.00 şi macaroane cu brânză şi ceai, seara. Aşa arată meniul pe care l-au consumat ieri bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean din Timişoara. 5,5 lei porţia. Arşii, care au o alocaţie de hrană de 10 lei pe zi, au primit acelaşi meniu, excepţie făcând cina, unde macaroanele au fost înlocuite cu tăieţei, iar brânza cu carne.

Autoritatea pentru Sănătate Publică Timiş a încheiat recent un sondaj în rândul pacienţilor, care relevă faptul că bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean din Timişoara se plâng de foame. Chestionarele au fost aplicate pacienţilor la externare, sub anonimat. Acest fapt a luat prin surprindere conducerea unităţ ii care, în decursul anului trecut, s-a străduit să găsească cea mai bună ofertă pentru a externaliza serviciul de cantină, ba mai mult, a angajat şi un dietetician.

„Faptul că pacienţii sunt nemulţumiţi de mâncare e inexplicabil. Bucătăria noastră este în regulă, e modernă, nouă, iar mâncarea este bună. Mai mult, bolnavii ar trebui să ţină dietă când vin aici. În ceea ce priveşte cantitatea de hrană, asta este, ne descurcăm în funcţie de alocaţie, care este destul de mică, de la 5,5 lei, la pacienţii fără complicaţii, până la 10 lei pe zi la arşi, diabetici sau cei cu afecţiuni hepatice“, ne-a declarat Daniela Damian, purtătoarea de cuvânt a spitalului judeţean. Mai bine maidanez decât bolnav Alocaţiile mici de hrană au pus pe gânduri şi organizaţiile de caritate. Serviciul de Ajutor Maltez - Filiala Timişoara a solicitat sprijinul prefectului Ovidiu Drăgănescu pentru modificarea Legii cantinelor sociale, problema fiind legată de faptul că, în prezent, alocaţia zilnică de hrană este insuficientă. Din punctul de vedere al raţiei zilnice de hrană, cel mai bine o duc condamnaţii, cu o raţie medie de 32 de lei pe zi, urmaţi de câinii maidanezi din Timişoara, cărora le sunt alocaţi de la bugetul local 7,4 lei pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În spitale, alocaţiile cele mai mari de hrană le au bolnavii de HIV/SIDA, adulţii internaţi primind un meniu de 11,5 lei, iar minorii, de 9 lei, internaţilor cu TBC, hepatită şi diabet li se alocă hrană de 10,6 lei, mai mult primind copiii care suferă de TBC, respectiv 12,5 lei. Alocaţia de hrană pentru proaspetele mămici internate este de 7,4 lei pe zi, în timp ce bolnavii obişnuiţi primesc un meniu de 5,5 lei pe zi, iar cei internaţi în staţionare de zi, 2,7 lei.