Preşedintele Traian Băsescu şi mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnat, la Palatul Cotroceni, Pactul Naţional pentru Educaţie. Însă, trei dintre cele patru federaţii sindicale din învăţământ refuză să semneze pactul pentru că acesta nu include şi problema salarizării personalului din învăţământ.
Şeful statului i-a invitat astăzi la Palatul Cotroceni pe reprezentanţii profesorilor, asociaţiile de părinţi, ale elevilor şi studenţilor şi toate ONG-urile interesate de procesul de învăţământ să semneze Pactul Naţional pentru Educaţie.
"Pactul rămâne în continuare deschis. Nu este un act politic, este un act necesar, şi atât, şi mai ales, faptul că în protocol nu se scrie despre salariile profesoriilor. În strategie se va stabili şi sistemul de salarizare stimulativ pentru cadrele didactice (...) Aceşti doi actori fundamentali, profesorul şi elevul, studentul, trebuie să îşi găsească interesele în viitoare strategie. O strategie care trebuie să stabilească obiectivele, care este scopul fundamental al educaţiei româneşti", a declarat Traian Băsescu.
"Pactul va rămâne deschis în continuare şi societăţii civile, pentru alte organizaţii care doresc să adere la el, dar va fi adresat, spre semnare şi economiei româneşti", a mai adăugat preşedintele.
"Este un lucru extrem de complex, elaborarea strategiei, de aceea termenul de 18 luni mi se pare rezonabil, chiar dacă, printr-un efort ar putea fi redus la 12 luni. Toţi avem nevoie, cât mai repede, de această strategie pe baza căreia să se scrie legile. Nu mai avem nevoie de un sistem de educaţie în care întâi se scriu legile, şi apoi vedem ce facem ca să le aplicăm", a completat Traian Băsescu.
Trei federaţii refuză să semneze pactul
Acţiunea vine după ce trei federaţii sindicale din învăţământ i-au trimis preşedintelui o scrisoare prin care îl anunţau că refuză să semneze pactul asupra căruia au căzut de acord liderii partidelor parlamentare. Reprezentanţii profesorilor susţin că sunt îngrijoraţi de faptul că cele opt obiective, asumate prin acest document ignoră problemele salariaţilor din învăţământ.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Spiru Haret şi reprezentanţii Federaţiei Alma Mater susţin că în forma sa actuală, Pactul Naţional pentru Educaţie este pur declarativ şi nu impune nicio obligaţie autorităţilor centrale sau locale. Cadrele didactice susţin că în document sunt enunţate doar principii generale şi sunt ignorate revendicări majore ale profesorilor. Printre acestea se numără legea salarizării profesorilor şi menţinerea examenului de titularizare.
Reprezentanţii celor trei federaţii sindicale sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi atunci când s-a redactat Pactul Naţional pentru Educaţie. Ei consideră că semnarea pactului are o conotaţie politică şi ar însemna să îşi asume un document care, în viitor, le-ar îngrădi posibilitatea să acţioneze în interesul profesorilor.
În schimb, liderii celor trei federaţii declară că sunt gata să participe la elaborarea unei strategii naţionale care să asigure coerenţa unei reforme a învăţământului în România până în 2013.
(16:35)