Din Moscova la București via Paris

”Începând cu anul 2008, Kremlinul a declanșat o ofensivă pentru câștigarea unor poziții importante în statele Uniunii Europene. Strategia aplicată de Rusia este simplă: finanțarea partidelor extremiste din statele UE, care devin astfel portavoci ale Moscovei.

Băncile rusești, cu baza în Cipru, au oferit împrumuturi partidelor extremiste și anti-europene din Uniunea Europeană, precum Zorii Aurii din Grecia, Vlaams Belang din Belgia, Liga Nordului din Italia, Jobbik din Ungaria și Partidul Libertății din Austria. Perla coroanei în această ofensivă a spionajului rusesc este Frontul Național din Franța, condus în prezent de Mariene Le Pen care a recunoscut că a primit 9 milioane de euro din partea unei bănci rusești în vederea alegerilor din 2017.

Ofensiva rusească în România

În ofensiva rusească lansată asupra Uniunii Europene se încadrează și Partidul România Unită, atât de prezent în ultimele zile în mass-media românească. Bogdan Diaconu este un cunoscut colaborator al Rusiei în România, încă de pe vremea când scria editoriale pentru Vocea Rusiei. Acum, Diaconu nu mai este editorialist, este președinte de partid, dar a rămas  în același fief anti-UE și anti-NATO.

Când a ajuns președinte de partid, Bogdan Diaconu s-a grăbit să încheie alianțe cu Frontul Național din Franța și cu alte partide aflate în solda Kremlinului. Practic, am putea spune că România a intrat în jocul Moscovei prin agentul de influență Bogdan Diaconu.

Metodele de lucru ale fostului KGB par a fi  însușite de membri PRU care acuză și dezinformează în speranța că vor obține suficientă credibilitate pe scena polită. Însă, dincolo de jocul politic, Partidul România Unită, privit chiar din afară ca fiind unul extremist, crează probleme imaginii României în regiune, iar alombul cu care este promovat devine o problemă de securitate națională.

În momentul de față, România este cel mai stabil stat din regiune, iar o creștere a elementelor extremiste va duce automat la diminuarea invetițiilor străine și la creșterea pericolului de conflict în zonă”.