Cu 16.000 de euro, o bucureşteancă a deschis un club pentru cei care vor să înveţe să cânte la pian, vioară sau chitară.
Pe vremuri, lecţiile de canto, dans, pian sau echitaţie erau destinate exclusiv aristocraţiei sau oamenilor consideraţi peste media socială. În zilele noastre, singurele inconveniente sunt reprezentate de lipsa timpului şi, eventual, a banilor.
De câteva luni, funcţionează în Bucureşti un club unde cei care doresc pot lua lecţii de canto, pian, vioară, violoncel şi chitară, dar unde se pot familiariza şi cu istoria şi teoria muzicii. Acesta este „Boem Club”, un loc deschis pentru cei care au vrut, la un moment dat, să se apuce de muzică, dar din diferite motive nu au reuşit.
Elev la 45 de ani „Am deschis acest club acum trei luni. La rându-mi, am făcut muzică: pian, vioară, canto, iar acest lucru m-a ajutat în demersul realizării acestui loc”, spune Claudia Atănăsoae, cea care se ocupă în mod direct de „Boem Club”.
În vila de pe strada Negoiu există câteva săli amenajate special pentru elevii care vin să înveţe muzică, dotate cu instrumentele necesare. Există şi o sală de aşteptare pentru părinţi şi însoţitori ai elevilor. Însă cei mai mulţi dintre aceştia sunt de fapt oameni maturi, care îşi doresc să înveţe muzică, chiar dacă nu mai sunt la prima tinereţe.
„Ne-am axat pe elevii care provin din mediul de business, de la companii mari, care de obicei îşi pot face timp pentru o asemenea îndeletnicire”, continuă Claudia, care declară că printre cei 60 de elevi înscrişi până acum există şi un învăţăcel de 45 de ani.
Lecţiile la „Boem Club” se desfăşoară individual. Fiecare elev are un profesor („tânăr şi comunicativ”, după cum declară directoarea), iar durata unei lecţii este de 50 de minute. Se organizează şi workshopuri săptămânale, cu o oră de istoria muzicii şi una de teorie.
„Scopul lor este de a familiariza elevii cu muzica din punct de vedere teoretic. Asta pentru că la ora practică profesorul trebuie să se axeze pe acest lucru, mai puţin pe teorie”, continuă gazda de la „Boem Club”. Investiţie de 16.000 de euro
Investiţia iniţială, acoperită de trei asociaţi, a fost de 16.000 de euro, bani din care s-au plătit chiria în avans, renovarea, instrumentele şi mobila clubului. „Momentan suntem pe zero, încă nu suntem pe profit, dar vrem să ne extindem”, spune Claudia.
Ea supervizează lecţiile predate de profesorii angajaţi. „Sunt absolvenţi de Conservator, muzicieni de filarmonică sau de la Operetă”, declară directoarea, care anunţă că lansarea oficială a clubului va avea loc pe 8 mai, odată cu un spectacol oferit de elevii şcolii. „Oamenii vin aici din dorinţa de a învăţa muzică, plecând de la premisa că niciodată nu este prea târziu. Cei mai mulţi dintre ei şi-au dorit să facă acest lucru în tinereţe, însă nu au putut." CLAUDIA ATĂNĂSOAE, director „Boem Club”
PROGRAM ŞI PREŢURI
În două luni se poate învăţa un instrument
Dacă e vorba despre preţuri, acestea nu sunt cu mult peste cele practicate de profesorii particulari. În plus, programa este personalizată pentru fiecare elev.
- În ceea ce priveşte programul, la „Boem Club” orele se pot desfăşura şi pe module de câte patru sau de câte opt cursuri individuale, după preferinţa elevilor. Pachetul cu patru lecţii costă 280 de lei, respectiv 70 de lei pentru un curs. Pachetul cu opt lecţii incluse costă 480 de lei, la un preţ de 60 de lei pentru o oră de instrument.
Însă la „Boem Club” elevii au avantajul unui spaţiu în care pot veni oricând să repete gratis, în funcţie de orarul sălilor libere. Şi programul este destul de flexibil, astfel încât cursanţii să nu rateze nicio lecţie.
„Pot veni doar în weekend sau doar în timpul săptămânii, în funcţie de serviciu. Însă pentru fiecare în parte se stabilesc atât orarul, cât şi programele personalizate”, declară Claudia Atănăsoae.
În funcţie de abilităţile fiecăruia, în decurs de două luni, cât durează un pachet de opt lecţii, un elev poate să deprindă bazele unui instrument, reuşind chiar să ajungă să cânte de pe partitură un cântec simplu.