Premierul Emil Boc a declarat astăzi că în ideea de a facilita participarea şi mai mare a companiilor româneşti la licitaţiile publice prin fonduri europene, a propus o serie de modificări legislaţiei actuale.
Acesta a precizat că în ultimele trei luni au fost semnate 360 de proiecte, cu o valoare totală de peste 360 milioane de euro.
Declaraţiile sale au avut loc la ora 17.30, după reuniunea Comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare, la Palatul Victoria.
În acelaşi timp, premierul a menţionat că a fost scurtat "termenul de licitaţie, pentru a facilita un acces mai rapid la fonduri europene. S-au facilitat procedurile de accesare a fondurilor europene şi s-a renunţat la anumite documente cerute atât la momentul depunerii proiectului, cât şi la semnarea contractului, dacă proiectul era aprobat. Pentru că unele dintre ele expirau între aceste proceduri, procesul era vizibil îngreunat".
Termene de organizare a licitaţiilor, reduse la jumătate
O altă măsură propusă este "modificarea formatului standard de certificare fiscală. Foarte multe firme nu pot participa la licitaţiile publice cu fonduri europene pentru că în certificat este stipulat că sunt datornici la bugetul de stat, fără a se menţiona însă că şi statul poate avea, la rândul lui, datorii la firmele respective. Această situaţie a împiedicat multe dintre firmele româneşti şi prin aceste măsuri se doreşte încurajarea participării lor la astfel de licitaţii".
Argumentele majore pentru care s-au propus aceste modificări au pornit de la constatarea absorbţiei reduse a fondurilor UE în România. În plus, premierul Emil Boc a anunţat că s-a scurtat şi termenul "de organizare a licitatiilor, de la 80 de zile la 37 de zile".