Boc către PNL şi PSD: Aţi făcut chermeze pe bani publici

Boc către PNL şi PSD: Aţi făcut chermeze pe bani publici

Prim-ministrul Emil Boc, prezent în faţa Senatului pentru a susţine proiectul de lege unică a pensiilor, a lansat atacuri la adresa PNL, acuzând partidul că a folosit bani care puteau fi folosiţi pentru investiţii pentru a face pomeni electorale.

De atacurile prim-ministrului nu au scăpat nici ceilalţi reprezentanţi ai opoziţiei, Boc acuzându-i că au făcut „chermeze” pe bani publici. Astfel, a fost necesar ca banii din fondul pentru dezvoltare să fie folosiţi pentru a suplimenta bugetul de pensii.

„Pentru ca să se poată plăti pensiile, a trebuit să împrumutăm bugetul de pensii cu 1,7 miliarde de euro numai în 2010. Aceşti bani trebuiau investiţi în infrastructura rutieră, de sănătate, de învăţământ. Dacă nu vom adopta legea pensiilor, deficitul bugetului de pensii va creşte de la 1,3%, cât este în prezent, la 6% pe termen mediu şi lung”, a declarat Emil Boc, în faţa Parlamentarilor, care trebuie să supună la vot legea pensiilor.

Premierul a precizat că ştie că decizia de a recalcula pensiile şi de a schimba bazele sistemului public, principalul pilon urmând să fie cel al contributivităţii, nu este o măsură populară. Însă, a explicat Boc, majorarea pensiilor sau păstrarea actualului sistem de pensii va conduce la intrarea statului în incapacitate de plată a pensiilor. „De ce să nu avem pensii de lux şi pentru medici, care operează pe creier şi pe inimă? De ce omul care lucrează la şaibă să nu aibă o pensie specială? De ce profesorul care îl citeşte pe Herodot să nu aibă o pensie specială? Pentru mine, ca premier, cel mai simplu este să las lucrurile aşa cum sunt”, s-a întrebat retoric Emil Boc, stârnind hohotele de râs ale senatorilor. Salariu mare, contribuţii mari

Declaraţiile prim-ministrului au creat rumoare în plen, parlamentarii fiind nemulţumiţi de afirmaţiile lui Emil Boc.

„Un mod corect de a privi un sistem de pensii este de a porni de la un salariu acordat pe baza muncii prestate şi a contributivităţii. Nu poţi să corelezi salariul mare cu o pensie din lux. Atunci, cineva va pierde”, a declarat Emil Boc. Premierul a mai spus că trebuie găsite soluţii prin care artiştii, soldaţii care activează în teatrele din operaţiuni sau poliţiştii să fie recompensaţi. Una dintre variante ar fi plata unei rente viagere, pe care „societatea românească şi-o permite”. Şeful Guvernului a dat asigurări că, în urma aplicării legii, nu vor scădea decât pensiile speciale, pe baza principiului contributivităţii. Pensiile fostelor cadre militare de până la 3.000 de lei nu vor scădea, susţine premierul.

În prezent, 82.000 de foste cadre militare primesc pensii. Dintre acestea, 7.250 de persoane primesc pensii mai mari de 3.000 de lei, iar veniturile lor ar urma să fie reduse, în urma aplicării legii unice a pensiilor, a mai precizat Boc, care i-a răspuns practic Ministrului Apărării, Gabriel Oprea, care critica ieri legea pensiilor în plenul Senatului. . Dispută şi în Guvern pe legea pensiilor Oprea a spus, ieri, că susţine pensiile actuale ale cadrelor militare şi a tuturor pensionarilor din sistemul de siguranţă naţională – Poliţie, Jandarmerie, SRI, SIE, SPP. "Pentru Armată, o lege strâmbă este mai grea decât un război drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio masură care duce la scăderea pensiilor militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională", le-a spus Gabriel Oprea, colegilor din Parlament, dar a trimis un semnal şi către premierul Boc. Opoziţia critică de asemenea noua lege a pensiilor. Liderul PSD Victor Ponta vine cu o altă idee, imprumutată de la preşedintele american Barack Obama. "Punctul nostru de vedere e că ar trebui toate pensiile să fie lăsate aşa cum sunt şi să fie impozitate diferit. Nu vreau să fiu acuzat de stângism exagerat, dar dacă domnul Obama, şeful celui mai liberal stat din lume, a venit şi a impozitat cu 90% câştigurile din tranzacţiile financiare, vi se pare anormal ca în România la bănci, la asigurări, acolo unde sunt atâtea profituri într-o perioadă de criză, salariile foarte mari, pensiile acelea de 200 de milioane să le impozitezi cu 50% sau cu 60%? Iar celui cu pensia de o mie de lei să nu i-o impozitezi deloc? Din punctul nostru de vedere asta e soluţia", a declarat, aseară, Ponta în "Ora de Foc" de la Realitatea TV.

Ne puteți urmări și pe Google News