Evenimentul Zilei > Actualitate > Boc: „Îndeplinirea condiţiilor din acordul agreat la summit ne garantează adoptarea euro în 2015”
Boc: „Îndeplinirea condiţiilor din acordul agreat la summit ne garantează adoptarea euro în 2015”

Boc: „Îndeplinirea condiţiilor din acordul agreat la summit ne garantează adoptarea euro în 2015”

Acordul interguvernamental pentru consolidarea disciplinei fiscale agreat în urma summitului de la Bruxelles de săptămâna trecută a schimbat modul îân care se face politică în Europa, iar România nu-şi poate permite să rămână în afara "nucleului dur" al Uniunii Europene, deoarece "cine rămâne de căruţă rămâne în afara uniunii", a declarat premierul Emil Boc, la emisiunea "Ultimul cuvânt" de la postul de televiziune B1.

„Credeţi că România ar putea rezista să meargă pe politici cu deficite mari, credeţi că va finanţa cineva România dacă nu finanţează Germania, Spania, Portugalia, Franţa?!”, s-a întrebat retoric premierul. Acesta a adăugat că „România nu poate rămâne o insulă de populism”.Acesta a adăugat că peste tot soluţiile ieşirii din criză „sunt de dreapta peste tot”. 
Potrivit acestuia, acordul interguvernamental trebuie semnat până la Consiliul European din primăvară, din martie, urmând ca până pe 31 decembrie să se ratifice acordul prin modificarea Constituţiei, prin care să fie introduse în Legea Fundamentală ţinta de deficit structural de 0,5% şi gradul maxim de îndatorare de 60% din Produsul Intern Brut (PIB).
„Îndeplinirea acestor condiţii ne garantează că intrăm în zona euro în 2015”, a precizat premierul Emil Boc.
În ceea ce priveşte punctele de vedere divergente ale clasei politice româneşti, premierul susţine că „soluţia este o consultare largă şi stabilirea unui calendar pentru revizuirea Constituţiei”, precizând, însă, că în lipsa unui dialog rezonabil cu Opoziţia, coaliţia de guvernare va decide în Parlament ce trebuie făcut.
Cu ce mandat se duce Boc la discuţiile de miercuri cu preşedintele Băsescu
Potrivit premierului, mandatul cu care PDL se va prezenta la consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu prevede revizuirea rapidă a Constituţiei prin preluarea cerinţelor economice discutate la nivelul UE şi reducerea numărului de parlamentari, cu referendum organizat în aprilie.
"Mandatul este în felul următor: în primul rând, trebuie revizuită Constituţia pentru implementarea acordului interguvernamental; doi, avem o voinţă exprimată de români prin referendum, respectiv Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Aceste lucruri trebuie făcute rapid. Vreau să spun să în martie se semnează acordul interguvernamental, în aprilie se face referendumul. Ne trebuie imediat referendum pentru revizuirea Constituţiei", a spus Boc.
Discuţii pe baza concluziilor Consiliului European din 8-9 decembrie vor avea loc la Palatul Cotroceni miercuri la ora 15.00, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News