Boc, în Parlament: ”Ce facem dacă euro creşte la 6 lei?”

Boc, în Parlament: ”Ce facem dacă euro creşte la 6 lei?”

Călin Popescu Tăriceanu, deputat PNL şi fost prim-ministru, l-a acuzat pe Emil Boc, în timpul dezbaterile de astăzi din plenul Camerei Deputaților, că ”habar nu are ce trebuie făcut cu economia” și ”guvernează fără program”. Prim-ministrul nu a ezitat să-i răspundă lui Tăriceanu, dar să transmită și un avertisment: Greul nu a trecut, iar următoarele luni sunt decisive pentru economie. "Ce vom face dacă euro ajunge la 6 lei?", a spus Boc.

După discursul premierului, Tăriceanu a revenit la microfon, spunându-i lui Boc: "Vă dau eu câteva idei de relansare economică. Romtelecom, Romgaz, Hidroelectrica. De ce nu vindeţi activele de la Krivoi Rog? Haideţi, vă mai spun. Notaţi-le repede! Tot vă legaţi de guvernarea de până în 2008. Puneţi, domnule, oamenii la treabă, şi dacă nu sunteţi în stare, lăsaţi pe alţii!", a spus Tăriceanu, care i-a mai spus lui Boc că "după doi ani nu a învăţat nimic", iar astăzi în Parlament a venit cu un discurs de "activist politic". Tăriceanu, lui Boc: Habar nu aveți ce trebuie făcut cu economia Disputa dintre actualul premier şi liberalul Tăriceanu a început încă de la debutul dezbaterii. "Nu se poate spune că PDL a pierdut timpul. Economia este în cădere liberă. PDL a folosit bine banii: Băsescu a fost reales”, a spus Tăriceanu de la tribuna plenului, acuzând că ”PDL știa foarte bine că va duce țara la dezastru”.”Niciun guvern nu ar rezista dacă ar fi condus de actuala echipă guvernamentală”, a mai spus liberalul, care l-a acuzat pe Emil Boc că ”habar nu are ce trebuie făcut cu economia” și că a ales miniștrii dintre ”traseiștii politici”. Boc, lui Tăriceanu: Nu dumneavoastră sunteți abilitat să mă criticați ”Nu pot să nu-i spun domnului Tăriceanu, că dacă era cineva în măsură să ceară explicații pentru această perioadă, cu siguranță nu era el”, i-a replicat Boc lui Tăriceanu, continuând acuzațiile: ”Ce țară din lume a reușit să aibă performanța pe care a avut-o România în 2008, când premier era Tăriceanu, când având peste 8% creștere, a lăsat deficit de 4%, să consume toți banii BCR-ului, să facă 5 kilometri de austostradă, și să dea toți banii pe cheltuieli cu substrat politic?”. Oltean, despre Ponta: "Iliescu a chemat minerii, dumneavoastră chemaţi sindicaliştii" În timpul dezbaterilor, deputaţii opoziţiei au făcut declaraţii belicoase, la care parlamentarii PDL au răspuns apoi pe măsură. "Domnule prim ministru, ţineţi foarte mult la cota unică. Vă va duce la faliment. Ascultaţi ce vă spun oamenii mai bătrâni. Cota unică nu a adus mai mult de 31%. Va aduce mai mult cota progresivă" - Constantin Niţă, deputat PSD "Nu am întâlnit niciodată atâta populism, demagogie şi minciună. Ce face opoziţia? Opoziţia, astăzi, minte, atacă la persoană, instigă. L-am văzut pe Victor Ponta, preşedintele principalului partid de opoziţie, care cu nesimţire condamnabilă instigă la revoltă civilă împotriva guvernului. Îmi amintesc că acelaşi lucru l-a făcut şi Ion Iliescu. El a adus minerii, dumneavoastră chemaţi sindicaliştii în stradă" - Ioan Oltean, deputat PDL  Cele mai importante declarații ale premierului

  • ”Dacă s-ar opta pentru o altă variantă a legii pensiilor decât cea propusă de noi ar fi nevoie de 3 miliarde de euro în 2011 pentru pensii. Credeți că acești bani îi luăm ușor de undeva? Te mai împrumută cineva pentru consum? Vă asigur că nu”
  • ”Până în 2015, creșterea vârstei de pensionare, se face în baza legii actuale. Egalizarea este avută în vedere în 2030”
  • ”Aproape 11 milioane de români nu plătesc asigurări de sănătate, de aceea avem nevoie de resurse suplimentare”
  • ”Românii nu ne vor ierta dacă banii se vor duce în consum”
  • ”Țara poate să plătească atât cât are”
  • ”Care va fi situația firmelor în România, dacă cursul va ajunge la 6 lei?”
  • ”Greul nu a trecut. Lunile următoare vor fi decisive”.
  • ”Oricine era la guvenare în locul nostru era obligat să ia aceleași decizii necsare României, dar dureroase politic”.
  • ”Cu politici populiste de genul promovate, astăzi, de opoziție, România nu va ieși din recesiune. Oricât de dur sună pentru dumneavoastră, cu populisme nu scoatem țara din criză”.
  • ”Să chletuim atât cât producem”. 
  • ”Trebuie să facem ordine în propia ogradă și asta facem prin restructurările din sistemul bugetar”.
  • ”Pentru bugetul pe 2011 pornim de la un deficit 4,4, creștere de 2% și asigurarea resurselor financiare pentru investiții și cofinanțarea proiectelor europene. Avem șansa fondurilor europene, sunt bani ieftini, pentru care trebuie doar să punem partea noastră de finanțare”

Emil Boc a enumerat și câteva dintre măsurile pe care le are în vedere Guvernul în perioada crizei economice:

  • Menținerea cotei unice de 16%.
  • Neimpozitarea profitului reinvestit
  • Firmele care angajează șomeri nu plătesc contribuți sociale
  • Scutirea anagajatului și angajatorului de plata contribuțiilor, pe perioada șomajului tehnic
  • Programul Prima Casă și programul Rabla
  • Sprijinirea IMM-urilor prin fondurile de garantare
  • Amânarea la plată a restanțelor firmelor aflate în dificultate
  • Menținerea cotei Cota redusă de 5% la construcția de locuințe

Dezbaterile politice de astăzi sunt organizate la solicitarea deputaților PNL, iar premierul ar trebui să facă un bilanţ al guvernării, dar să şi prezente măsurile de relansare economică sau motivele remanierii, aşa cum se arată în solicitarea PNL, semnată de Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să se adreseze și el mâine Parlamentului, de la ora 15.00, după cum au decis Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Şeful statului făcuse în prealabil această solicitare, argumentând că vrea să le vorbească senatorilor şi deputaţilor despre probleme legate de politica internă.

Ne puteți urmări și pe Google News