Conducerea lărgită a PSD a aprobat, ieri, în unanimitate, într- o şedinţă rapidă de 40 de minute, lista miniştrilor. Surse participante la şedinţă ne-au relatat că singurul semnal de alarmă a fost tras de organizaţia judeţeană a PSD din Vaslui, care a cerut ca viitorul Guvern „să nu uite de partid”. Europarlamentarul Viorica Dăncilă le-a cerut noilor miniştri să ia un număr cât mai mare de femei în eşaloanele inferioare ale Guvernului: secretari de stat, şefi de agenţii guvernamentale. Premierul desemnat Sorin Grindeanu şi-a îndemnat colegii, sec, să se apuce urgent de treabă.

Starleta PSD

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost protagonistul unui moment inedit în spatele uşilor închise. Surse din PSD au relatat EVZ că în şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE, Shhaideh a fost întâmpinată cu aplauze frenetice. „Ni s-au înroşit palmele. A fost singurul ministru la care toată sala s-a ridicat în picioare”, ne-au spus sursele citate.

Marii perdanţi

Foştii miniştri de forţă ai Guvernelor Victor Ponta nu au prins un loc în noul Executiv, liderul PSD Liviu Dragnea refuzându-i inclusiv pe Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb. În schimb, PSD şi ALDE au ales să trimită în Guvern o garnitură tânără de miniştri, media de vârstă a cabinetului Grindeanu fiind de 44-45 de ani. Din noul cabinet fac parte opt miniştri femei, o premieră în istoria post-decembristă, în timp ce 17 din cei 26 de miniştri nu au mai deţinut niciodată un portofoliu guvernamental. UDMR va sprijini Guvernul în Parlament şi a cerut, la schimb, un secretar de stat pentru cultura minorităţilor.

Noi muncim, nu zâmbim!

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat ieri mulţumit că noii miniştrii zâmbesc puţin. „E foarte multă tinereţe, dorinţă şi sunt încărcaţi de responsabilitate. I-am văzut zâmbind foarte puţin”, a spus el. „Asta îmi dă speranţa că oamenii au o abordare nu superficială. Fiecare e preocupat de domeniul pe care îl gestionează”, a menţionat preşedintele PSD. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat că noul cabinet nu va face politică. „Ne înţelegem foarte bine postura. Suntem un guvern politic, dar politica se face în altă parte. Noi vom fi la guvern pentru administrarea ţării”, a precizat acesta. Primul proiect de lege pe care noua guvernare vrea să îl adopte este eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei. Programul de guvernare al PSD prevede majorarea salariului minim pe economie la 1.450 de lei în 2017, precum şi majorarea Continuare în pag. 4-5 pensiei minime la 520 de lei de la 1 martie 2017.