BNR nu relaxează creditarea

BNR nu relaxează creditarea

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) ar putea decide o relaxare a creditării numai după ce intră banii de la FMI în rezerve, spun analiştii economici, citaţi de Mediafax.

Potrivit acestora, în şedinţa de mâine, reprezentanţii BNR vor decide cel mai probabil să modifice baza de calcul a rezervelor minime obligatorii (RMO). „În ceea ce priveşte RMO la valută, probabil nu ne putem aştepta la o reducere a ratei până nu vor intra în rezervă fondurile FMI”, crede economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. De aceeaşi părere este şi Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.   El consideră ca banca centrală va decide doar modificarea bazei de calcul, astfel încât să excludă finanţările pe termen mai mare de doi ani. „BNR va realiza, în perioada următoare, mai multe operaţiuni de reglare a lichidităţii, respectiv absorbţii şi injecţii, cu scopul de a duce dobânzile de pe piaţa monetară spre 10%”, a mai spus oficialul Raiffeisen Bank.

Economistul ING Bank, Nicolae Chidesciuc, crede că cea mai probabilă mutare a BNR va fi cea de relaxare a condiţiilor de constituire a rezervelor. Astfel, vor fi scoase din calcul finanţările pe termen îndelungat. Ca şi ceilalţi doi analişti, Chidesciuc spune că banca centrală nu va umbla nici la dobânda de politică monetară, nici la RMO.

Ne puteți urmări și pe Google News