Cele şase imobile, locuite de 80 de persoane, în general oameni bătrâni şi săraci, nu au fost renovate nicio dată în ultimii 50 de ani. Autorităţile locale au alocat fonduri de la buget şi au demarat lucrările de reabilitare, însă lucrările au fost suspendate de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea întrucât blocurile fac parte din patrimoniul naţional.
"Stau aici de 45 de ani şi nu am ştiut până acum că locuiesc într-o clădire de patrimoniu, nu mi-a spus nimeni şi nici nu există vreo plăcuţă din care să rezulte asta. Şi dacă este monument istoric ce, nu mai pot să fac reparaţii? Dar ce monument este asta, e o cocină ce stă se prăbuşească", susţine Didina Losso, unul dintre locatarii blocurilor din Brezoi.

"S-ar crea un precedent"

Primarul Robert Schell ştia că blocurile sunt catalogate drept clădiri de patrimoniu, dar spera să obţină cât mai repede declasificarea lor.
"Le-am cerut celor de la Cultură să mă sprijine în obţinerea declasificării acestor imobile. Cad pe oameni, nu au racord la apă curentă, condiţiile sunt de Ev Mediu. Nu au nicio valoare istorică şi legea permite declasificarea lor", susţine edilul din Brezoi.
Demersul său nu este însă susţinut şi de seful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea. "S-ar creea un precedent şi oricine vrea să ocolească legea şi să nu obţină avize pentru intervenţii autorizate pe anumite monumente istorice, ar cere declasificarea. Nu sunt de acord. Acele clădiri sunt importante pentru istoria locului", consideră Florin Epure.
Clasificarea celor cinci clădiri s-a făcut în anul 1991 la cererea istoricului Petre Bardaşu. Pe de altă parte, anul construirii blocurilor nu este foarte clar, cei de la Cultură susţin că au dovezi că au fost ridicate în 1907, iar cei de la primărie că au fost construite în 1930.

Decizie controversată

În zona respectivă sunt şase blocuri, aproape identice, dar numai cinci au fost introduse pe lista monumentelor istorice de categoria B. Reprezentanţii Direcţei de Cultură nu au nici o explicaţie pentru omisiunea făcută.
"Explicatia o dau eu, clasificarea s-a făcut pe genunchi, într-un birou, nu are nicio legătură cu realitatea. În Brezoi sunt foarte multe clădiri de peste o sută de ani, care într-adevăr au valoare istorică pentru zonă şi nimeni nu a fost interesat să le introducă pe lista monumentelor istorice. Să îmi spună cei de la cultură care sunt cele cinci blocuri monument istoric din cele şase existente", conchide primarul Schell.
Primăria a reabilitat un singur bloc din cele şase pentru care a cheltuit 30.000 de lei din bugetul local. În cazul în care nu obţine avizele necesare şi nu execută lucrările cu o firmă specializată, primăria riscă amenzi de peste 10.000 de lei.