Blatter nu crede că FIFA e în criză, în ciuda acuzaţiilor de corupţie

Blatter nu crede că FIFA e în criză, în ciuda acuzaţiilor de corupţie

Şeful Federaţiei Internaţionale de Fotbal - eleveţianul Sepp Blatter - susţine că organizaţia pe care o conduce nu traversează o criză, însă recunoaşte că imaginea FIFA a suferit "pagube imense" în urma scandalului de corupţie în care este implicată.

"Fotbalul nu este în criză, traversează doar nişte momente dificile", a spus preşedintele FIFA. Blatter a dorit să înlăture orice suspiciune că alegerile pentru şefia organizaţiei, care vor avea loc mâine, vor fi decise în urma unor acţiuni necurate. Blatter este singurul candidat la funcţia supremă în fotbalul mondial. "Cred că FIFA este destul de puternică să îşi rezolve singură problemele", a mai declarat Blatter în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Zurich. Atmosfera nu a fost însă la fel de relaxată şi nonşalantă pe cât ar fi vrut să trasmită Blatter (75 de ani), acesta cerând "respect" din partea unor jurnalişti germani care au îndrăznit să pună întrebări incomode, susţine "BBC".

Cât despre alegerile care bat la uşă, Blatter a spus sec: "Congresul FIFA va decide dacă sunt un candidat valid pentru post". La fel ca în ultimii ani, elveţianul va candida singur la preşedinţia organizaţiei. Singurul candidat care a îndrăznit să îl provoace pe Blatter (aflat în funcţie din 1998) a fost Mohamed Bin Hammam, preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC), însă acesta s-a retras din cursă după ce a fost suspendat de comitetul de etică al FIFA, în urma unor acuzaţii de dare de mită. Bin Hammam le-ar fi oferit bani unor membri ai Uniunii Fotbalistice din Caraibe pentru a-l vota la alegeri. Vice-preşedintele FIFA - Jack Warner - a fost şi el suspendat din aceleaşi motive.

Acelaşi Warner a făcut public un e-mail, în care secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, susţinea că Bin Hammam ar fi "cumpărat" pentru Qatar dreptul de organizare al turneului final al Cupei Mondiale din 2012. Warner a încercat apoi să îi reabiliteze numele lui Valke, declarând că vorbele acestuia au fost "scoase din context". Întrebat de retragerea lui Bin Hammam din cursa pentru preşedinţie, Blatter a spus: "Ar trebui să îl întrebaţi pe el de ce s-a retras. Eu eram pregătit să am un adversar la alegeri".

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandalurile recente şi acuzaţiile de corupţie încep să afecteze imaginea comercială a FIFA - una foarte prosperă în ultima jumătate de secol - doi dintre cei mai importanţi sponsori ai organizaţiei, Adidas şi Coca-Cola, exprimându-şi public îngrijorarea asupra situaţiei. Blatter a încercat să calmeze spiritele, precizând că regretă evenimentele din ultima vreme, dar şi dezamăgirea fanilor faţă de ceea ce se întâmplă.

"Facem parte dintr-un joc, un joc în care îşi pot face loc mulţi drăcuşori. Trebuie să ne luptăm cu aceşti demoni. Am început să o facem. Suntem într-o situaţie proastă acum, însă începând de miercuri, familia noastră trebuie să muncească din nou din greu pentru reabilitarea imaginii instituţiei", a concluzionat Blatter.

400.000 de dolari ar fi fost banii cheltuiţi ilegal de Bin Hammam pentru obţinerea voturilor reprezentanţilor Uniunii Fotbalistice din Caraibe la alegerile FIFA. Suma face parte din raportul comisiei de etică al forului fotbalistic mondial, care îl investighează pe oficialul asiatic

1.000.000 de dolari ar fi oferit Sepp Blatter mai multor oficiali din zona Concacaf (America Centrală), potrivit vice-preşedintelui FIFA, Jack Warner