Institutul Național de Sănătate Publică a transmis deja un set de reguli cu care Biserica Ortodoxă nu prea este de acord. Credincioșii nu vor avea voie să sărute icoanele și nici să le atingă. În plus, împărtășirea cu lingurița de argint este o regulă interzisă, dar cu care Biserica nu poate fi de acord.

Deja mai mulți preoți din Cluj Napoca au transmis că nu vor folosi lingurițe de unică folosință pentru împărtășirea credincioșilor. ”Sfânta cuminecătură va fi dată ca și până acum. Ni se pare prea mult să vii cu lingurițe de plastic și să tot folosești, la câți credincioși sunt în biserică”, a spus un preot de la o biserică din Cluj.

Părintele Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susține că Biserica Orrodoxă va respecta dispozițiile autorităților sanitare, dar transmite un avertisment în legătură cu Sfânta Împărtășanie, despre care spune că este o problemă exclusiv a bisericii.

”Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a precizat Vasile Bănescu.

Potrivit INSP, bisericile se vor redeschide doar dacă vor respecta anumite reguli de distanțare socială. Astfel, accesul va fi limitat, însă, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp/persoană, ceea ce înseamnă că în biserică vor intra mai puțini enoriași.

De asemenea, preoții și personalul lăcașului de cult, cât și celelalte persoane care intră în interior, vor purta mască. La intrare în lăcașul de cult vor fi montate dispozitive cu soluții dezinfectante pentru mâini.

La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea”.