Numai în luna iulie, comisarii ANPC au desfăşurat un număr de 313 acţiuni de control la operatorii economici, în special în reţeaua de comercializare a produselor alimentare şi prestarea serviciilor de alimentaţie publică (restaurant, restaurant cu autoservire, terase, pizerii, baruri etc), structuri de cazare turistică şi agrement. La un număr de 225 de operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile privind protecția consumatorilor.

În urma acţiunilor de control desfăşurate, au fost aplicate 370 de sancţiuni contravenţionale din care 145 avertismente şi 225 de amenzi contravenţionale în valoare de 1.500.000 lei, cu 21,82% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 2500 lei. Au fost oprite definitiv de la comercializare şi scoase de la consum produse în valoare de 120.000 lei, cu 185% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Comisarii ANPC au mai dispus măsura opririi temporare a prestării serviciului, până la remedierea deficiențelor constatate, pentru un număr de 60 de operatori economici, cu un procent de 400% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Au fost constatate practici comerciale incorecte, respectiv acţiuni înşelătoare, la 5 operatori economici şi au fost emise tot atâtea decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.