Evenimentul Zilei > International > Biden, prieten bun cu un mare inamic al României. Luna de miere în Ungaria comunistă!
Biden, prieten bun cu un mare inamic al României. Luna de miere în Ungaria comunistă!

Biden, prieten bun cu un mare inamic al României. Luna de miere în Ungaria comunistă!

Presa maghiară a scos la lumină o poveste pe care puțini o știu. Jill și Joe Biden și-au petrecut luna de miere în Ungaria cu mult timp înainte de căderea comunismului, mai precis în 1977.

Chiar dacă nu se întâmpla prea des ca un politician american să plece în călătorie de nuntă dincolo de Cortina de Fier, până la urmă Ungaria era și atunci o țară foarte frumoasă, cu multe locuri impresionante de vizitat.

De altfel, cei doi au vizitat atât Budapesta, cât și lacul Balaton  A fost o lună de miere neconvențională, pentru că Jill și Joe erau însoțiți și de cei doi băieți pe care Biden îi avea din prima căsătorie, Beau și Hunter.

Joe Biden a avut și întâlniri cu reprezentanții guvernului comunist de la Budapesta, mai precis cu István Huszár, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, Rudolf Rónai, președintele Institutului de Relații Culturale, János Nagy, ministru adjunct al afacerilor externe, și István Török, ministru adjunct al comerțului exterior, după cum scrie Népszabadság.

De ce a ales Biden Ungaria?

Charles Gati, profesor la Școala de Studii Strategice și Internaționale a Universității John Hopkins,are o teorie interesantă despre călătoria lui Joe Biden în Ungaria. El spune  că politicianul american a ales această țară la recomandarea prietenului său Tom Lantos.

Peste ani, la moartea prietenului său, Joe Biden avea să mărturisească, de altfel, marea prietenie care l-a legat de Tom Lantos. Cuvintele spuse de Joe Biden la ceremonia funerară le puteți asculta aici.

Tom Lantos, marele inamic al României?

În primii ani după Revoluția din România numele lui George Soros era practic necunoscut. Un alt personaj reprezenta pentru  cercurilor naționaliste din România marele adversar. Numele lui era Tom Lantos. Acest influent politician democrat de origine maghiară pare să fi avut un cuvânt greu de spus în blocarea aderării României la NATO în 1997, în timpul Administrației Clinton.

De altfel, Lantos nu se ferea pe atunci să le spună conducătorilor României în față: „În NATO nu este loc pentru guverne la care participă extremiştii!“, cu referire la PRM. Înainte de moartea sa, survenită în 2008, Tom Lantos, în caletatea sa de copreședinte al comisiei pentru drepturile omului din SUA, a trimis o scrisoare de protest față de decizia autorităților române de a-i retrage Ordinul Steaua României episcopului Laszlo Tokes.

Cu toate acestea, au fost și români care au susținut în permanență că acțiunile lui Tom Lantos nu au avut caracter antiromânesc. Un personaj faimos acum vreo 20 de ani, Smaranda Enache, șefa Ligii Pro Europa, declara: ”Tom Lantos a sancţionat derivele din România şi Ungaria în chestiuni de naţionalism şi extremism”.

Pericol în Marea Neagră! Ce sunt „Corsarii” lui Erdogan? Mișcare-surpriză a Turciei

Alertă în TV. Cine a „furat-o” pe vedeta Antena 1. Nu e din România!