Unde-i centrul Bucurestilor?
Incercati sa-i puneti o astfel de intrebare unui bucurestean si veti vedea la ce discutii interesante veti ajunge. Unii sustin ca la Universitate, altii ca la Piata Unirii, altii inclina spre zona din Piata Romana... Ca sa nu mai spun ca multi nou-veniti se ghideaza dupa institutii: Palatul Victoria sau Cotroceni.
Putini stiu insa de existenta Bisericii lui „Bucur Ciobanul”. Langa Pasajul Marasesti, pe strada Radu Voda, la nr. 33, in contrast cu arhitectura moderna, se zareste pe o colina prima biserica a Bucurestilor, Biserica „Bucur Ciobanul”, cu hramul „Sfintii Atanasie si Chiril”.
Despre trecutul primei biserici a Bucurestilor s-au scris multe articole, insa nu erau bazate pe dovezi, deoarece „nu sunt documente. Iar istoricii fac fel de fel de supozitiuni si ipoteze, din cari nu se pot trage concluzii logice, fiindca nu sunt bazate pe adevaruri istorice”, scria in 1938 Veniamin Pocitan Ploesteanu.
Conform unei vechi legende, biserica ar fi fost inaltata de ciobanul Bucur, iar marele Iorga pare sa fie de acord cu aceasta ipoteza. Stramosii nostri isi ridicau sfinte locasuri de inchinare, inainte de a-si intemeia asezarile si, probabil, tot astfel a procedat si ciobanul Bucur, despre care Nicolae Iorga spunea ca „daca legenda ii asaza locuinta pe dealul de la Radu Voda, numind Biserica lui Bucur, paraclisul de cimitir al calugarilor manastirii lui Alexandru Voda Mircea si nepotului de fiu, Radu, aceasta inseamna siguranta populara pastrata prin viu grai, de la o generatie la alta, ca acolo e leaganul cetatii”.
Conform dovezilor istorice, biserica a fost ridicata de Mircea cel Batran in anul 1416. Mai exact, a fost zidita in secolul al XVII-lea si refacuta la inceputul celui de-al XVIII-lea veac. Cand se vorbeste de Biserica „Bucur” se foloseste cuvantul „probabil” din lipsa documentelor scrise, asa cum sustine Ionescu Gion in „Istoria Bucurestilor” - „probabil pe la 1743 bisericuta din lemn a fost refacuta din zid”.
Cu toate eforturile de a stabili inceputurile acestei bisericute, incercarile s-au dovedit zadarnice. Ramane un mister. Aici a poposit Bucur Ciobanul infiintand viitorul „Mic Paris” sau totul este doar o simpla legenda? Deci, unde-i Centrul Capitalei? Lupta se duce in continuare intre mitologie si profan, intre traditie si exactitate.