Florian Bichir crede ca inainte de a ne face nespalati si inculti, britanicii ar trebui sa-si citeasca propria istorie.
O butada care circula de cativa ani sustine ca Ilie Nastase, pe vremea cand juca in Cupa Davis, a fost intrebat de un englez de ce nu se spala pe maini dupa ce a mers la toaleta.
"Pentru ca noi nu facem pipi pe maini ca voi, englezii", a fost raspunsul tenismenului, care l-a buimacit total pe supusul reginei. Campania dusa in Marea Britanie de "The Sun", care este citit, in medie, de 3,5 milioane de britanici zilnic, m-a enervat cumplit. N-om fi noi un neam usa de biserica, dar nici ultimii europeni nu suntem.
Tabloidul britanic a vorbit despre romani folosind toate stereotipiile. Am fost facuti o natie de prostituate, cersetori si delincventi, cu o cultura a mitei si a coruptiei, pregatiti sa invadeze mica insula si s-o infecteze cu HIV. Ne-au acuzat ca ii imbolnavim de tuberculoza, ca pe urma sa tipe ca ii vom infesta cu SIDA, de parca strazile din Romania ar fi traversate numai de maimute verzi. N-am vazut in viata noastra prezervative sau ca le confundam cu macaroanele...
Poate ar fi bine ca supusii perfidului Albion sa-si citeasca propria istorie inainte de a ridica piatra si a ne face nespalati si inculti. Le aduc aminte ca, la 1500, neamul asta de mari nobili erau sfatuiti sa "nu arunce pruncul odata cu apa in care te-ai spalat". Am primit un e-mail care m-a uns pe inima, asa ca redau din el.
"In Anglia, nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii, cand viitorii soti miroseau acceptabil. "Cada" era, de fapt, un butoi mare, plin cu apa calda. Stapanul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata.
In aceeasi apa urmau la spalat, rand pe rand, fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie. Apoi venea randul femeilor si, la sfarsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare a varstelor. In final, apa era atat de murdara incat puteai pierde un bebelus prin ea. De atunci dateaza la britanici vorba: "Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-ai spalat".
Regina Elisabeta I a Angliei a ramas celebra si prin urmatoarea declaratie facuta cu mandrie: "Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal!" Pentru baut rachiu sau whisky erau folosite cesti din plumb. Combinatia alcool-plumb fiind atat de toxica incat ii scotea pe multi din uz pentru cateva zile. Chefliii gasiti intinsi pe marginea drumului erau considerati morti si pregatiti pentru inmormantare.
Inainte de a fi ingropati li se mai dadea insa o sansa - erau asezati pe masa din bucatarie timp de cateva zile. Asteptand ca "mortul" sa-si revina - ceea ce se intampla de multe ori - rudele si prietenii mancau si beau in jurul mesei. Asa a aparut obiceiul priveghiului.
Ar mai fi de povestit ca unii englezi erau ingropati din greseala de vii si au inventat un mecanism de salvare. De mana "mortului" era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba "Saved by the bell" ("salvat de clopotel"). Asa ca mai lasati-ne cu glumele voastre britanice...