Florian Bichir: "Intrarea in UE nu inseamna disparitia nationalismului."
Nu doar specialistii, ci pana si cei mai euforici democrati sustin ca nationalismul va juca in urmatorii ani un rol important, daca nu hotarator in Estul Europei. Peter F. Sugar, profesor emerit la Universitatea din Washington, sustine ca inainte de ascensiunea nationalismului „societatea se organizase in functie de avere, clasa, profesie, limba si religie; toate acestea au fost depasite de o noua diferentiere, natiunea”. „Aparut in Europa Occidentala, nationalismul in forma lui moderna a fost importat in Europa de Est intr-un ritm initial lent”, mai scrie istoricul american.
Cu mici rabufniri sub apasarea lagarului sovietic, nationalismul a explodat dupa caderea Cortinei de Fier. Razboaiele din fosta Iugoslavie, nasterea unor noi state sunt exemple graitoare. Cu toate ca geopolitic harta Europei de Est s-a stabilizat, nationalismul joaca inca o carte mare in acest spatiu.
In Rusia s-a petrecut un fenomen si mai interesant, iar etnicitatea rusa este identificata cu ortodoxia. A fi „russkii” e sinonim cu a fi „pravoslavnyi”. Religia a devenit astfel un element de identitate ruseasca care a inlocuit acel om sovietic - „sovietskii celovek”. Ca o rafuiala a istoriei sau o reintoarcere la teocratia Imperiului Tarist, rusii se identifica astazi apeland la religie, cuvintele lui Dostoievski - „un rus trebuie sa fie ortodox” - devenind o axioma existentiala.
In Romania, factorul religios a disparut din mesajul nationalist, poate si din motivul ca, dupa 50 de ani de comunism, Biserica a fost redusa la ritualism sau la o morala desacralizata. Cu toate ca 86a dintre romani se identifica in mod firesc cu ortodoxia, doar 16a merg regulat la Biserica. Ca este vorba de o identificare simbolica sta dovada faptul ca la numarul de avorturi sau in privinta coruptiei Romania se afla pe primele locuri in Europa.
Spre diferenta de mesianismul rusesc, actualul nationalism romanesc - acaparat de fosti comunisti - are tema integritatii nationale si monitorizeaza asa-zisele pericole: cel maghiar, cel rusesc, cel ucrainean. Dincolo de discursul PRM, doar Gigi Becali (invatat sau din instinct) incearca sa redescopere o identitate religioasa noului nationalism, incearca sa revina la o matca interbelica.
Nici partidele mari de pe scena politica nu uita sa foloseasca nationalismul atunci cand interesele o cer, electoratul fiind extrem de sensibil. Declarate europene, PNL si PD au reactionat de fiecare data cand problema sensibila a Transilvaniei a fost pusa in discutie sau nationalistii maghiari au lansat mesaje revizioniste.
Intrarea in UE nu inseamna disparitia nationalismului, ci dimpotriva. In Bulgaria, proaspat intrata in UE, partidul nationalist Ataka face valuri. Un esec al integrarii in Europa va produce o explozie a unui nationalism. Dar de data aceasta a unui nationalism radical, xenofob, venit din saracie, umilinta sau sentimentul inferioritatii fata de vestici.