Evenimentul Zilei > Justitie > BERCEA Mondial este LIBER ca pasărea CERULUI
BERCEA Mondial este LIBER ca pasărea CERULUI

BERCEA Mondial este LIBER ca pasărea CERULUI

O instanţă i-a admis cererea de liberare condiţionată lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, pe 31 ianuarie el, fiind pus vineri în libertate de Tribunalul Mehedinți.

Bercea Mondial se află în arest încă din 2011, după ce şi-a înjunghiat un nepot, un fiu al fratelui său, în acest caz primind o primă condamnare de 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat, majorată la 8 ani şi 9 luni de ultima instanţă.

 

În anii următori au venit şi altele, din zecile de dosare aflate de-a lungul vremii în cercetare câteva ajungând în instanţă. Astfel, în 2013 Sandu Anghel a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, iar în 2015, pentru mituirea unui gardian al Penitenciarului Colibaşi.

 

Un alt dosar se află în prezent pe rol la Tribunalul Olt şi îl vizează pe el şi pe un nepot al său, împreună, aceştia atacând cu maşina şi înjunghiind un fost viceprimar şi o altă persoană.

 

La sfârşitul anului trecut, Judecătoria Drobeta Turnu-Severin a pronunţat o decizie favorabilă lui Bercea Mondial în privinţa eliberării sale condiţiondinate, însă procurorii au atacat-o, soluţia finală urmând să fie pronunţată de Tribunalul Mehedinţi pe 8 februarie. „Admite cererile reunite de liberare condiţionată formulate de condamnatul Anghel Sandu. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Anghel Sandu (…) intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei – 24.09.2021, constituie termen de supraveghere pentru condamnat. În baza art. 101 alin. 1 C.p. condamnatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă“, a stabilit, printre altele, instanţa care i-a dat speranţe lui Bercea Mondial că ar putea ieşi din închisoare înainte de septembrie 2021.

Familia interlopului a încercat constant să intervină pentru scoaterea lui din închisoare, mai mulţi membri ai familiei fiind, din acest motiv, între timp judecaţi şi condamnaţi, ca şi Mircea Băsescu, cel care i-a botezat lui Bercea Mondial o nepoată, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, într-un dosar de trafic de influenţă. Banii familiei Anghel au şi ajuns la magistraţi, fosta şefă a Tribunalului Olt, judecătoarea Carmen Marinescu, fiind între timp judecată şi condamnată la închisoare pentru o şpagă de 200.000 euro luată de la clanul Bercea.