Evenimentul Zilei > Social > Beneficii pentru românii care se întorc să muncească în țară. Care sunt primele pe care le pot primi
Beneficii pentru românii care se întorc să muncească în țară. Care sunt primele pe care le pot primi

Beneficii pentru românii care se întorc să muncească în țară. Care sunt primele pe care le pot primi

Românii plecați în străinătate care plănuiesc să revină în țară pot beneficia de o serie de măsuri de încurajare a ocupării și a căutării active a unui loc de muncă. De asemenea, experiența profesională și formările profesionale dobândite într-un alt stat pot fi recunoscute și echivalate în România.

Primul pas este să contactați agenția locală de ocupare a forței de muncă pentru formare profesională sau ajutor în afaceri. Recunoașterea experienței profesionale și a formării profesionale dobândite într-un alt stat  membru al Uniunii Europene, în Spațiul Economic European sau în Confederația Elvețiană se face în conformitate cu Procedura de acordare a accesului. De asemenea, această procedură se bazează pe recunoașterea automată a experienței profesionale a persoanelor care doresc să lucreze în România.

În plus, în „Ghidului de reîntoarcere în țară”, românii din Diaspora pot găsi informații despre cum poți reînscrie copii la școală în România, despre actele necesare, locuri de muncă și drepturi sociale. În plus, în acest ghid ei pot găsi și soluțiile disponibile pentru toate problemele cu care s-ar putea confrunta la revenirea acasă.

Metoda permite solicitanților să exercite o activitate sau o ocupație similară în România în aceleași condiții ca restul muncitorilor. Procedura este pusă în aplicare de către Direcția pentru Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Cum poți lua prima de instalare și prima de încadrare în muncă

Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, astfel cum a fost modificată, oferă mai multe măsuri de încurajare a ocupării și a căutării active a unui loc de muncă de către persoanele înregistrate la ANOFM, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Este vorba despre prima de încadrare în muncă. Ea se plătește lunar, timp de 12 luni, persoanelor fără loc de muncă care își găsesc o slujbă la o distanță mai mare de 15 mile de domiciliul lor. Suma este de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, în funcție de numărul de zile lucrate.

De asemenea, există și o primă de instalare. Ea se acordă persoanelor înregistrate la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv cetățenilor români care și-au exercitat dreptul la libera circulație a lucrătorilor în UE și Spațiul Economic European. Prima este primită timp de cel puțin 36 de luni celor care se angajează la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu/reședință și își schimbă domiciliul/reședința.

Indemnizațiile diferențiate

În plus, există și o serie de indemnizații diferențiate. Este vorba despre suma de 12.500 lei pentru șomerii aflați în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă care se angajează în altă localitate și își schimbă domiciliul/reședința.

În plus, se oferă 15.500 lei pentru persoanele prevăzute de lege care își schimbă domiciliul/reședința, dacă sunt însoțite de membri de familie, în cazul membrilor de familie monoparentală, când sunt însoțiți de copilul/copiii aflați în grija. Mai mult decât atât, dacă ambii soți îndeplinesc condițiile pentru prima de instalare, unul dintre ei va primi 12.500 lei, iar celălalt 3.500 lei. Este important de amintit că sunt acordate prime de încadrare în muncă și de instalare doar celor care locuiesc în zonele Planului național de mobilitate.

Bani pentru chirie

Alocație de relocare, Programul „Prima Chirie”, este o sumă de bani care se acordă lunar, timp de maximum 36 de luni, persoanelor înregistrate ca șomeri care se angajează la o distanță mai mare de 50 de kilometri de locul de reședință și care își schimbă sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate.

Suma reprezintă 75% din cheltuielile de subzistență majorate, dar nu mai mult de 900 lei/lună. Prima se acordă persoanelor cu venituri lunare sub 5.000 de lei net.

Suplimente pentru angajați

În plus, există și o primă de inserție pentru absolvenții instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale care se înregistrează la agențiile de ocupare a forței de muncă și încep să lucreze cu normă întreagă în termen de 60 de zile de la absolvire.

Prima este de trei ori mai mare decât indicatorul social de referință la momentul angajării, în prezent 500 lei. Prima de activare de 1.000 de lei nu este impozitată pentru beneficiarii înregistrați ca șomeri neindemnizați care lucrează cu normă întreagă timp de cel puțin trei luni, potrivit Stiridiaspora.ro.