Evenimentul Zilei > Social > Beneficii mai mari decât riscuri. EMA a anunțat reînceperea distribuirii vaccinului Johnson & Johnson în Europa
Beneficii mai mari decât riscuri. EMA a anunțat reînceperea distribuirii vaccinului Johnson & Johnson în Europa

Beneficii mai mari decât riscuri. EMA a anunțat reînceperea distribuirii vaccinului Johnson & Johnson în Europa

Este oficial, compania Johnson & Johnson a anunțat ca va relua distribuirea serului produs de ei împotriva COVID-19 în Europa.

Anunțul a venit imediat după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că efectele adverse provocate de acest vaccin sunt foarte rare și că beneficiile aduse de distribuirea lui sunt mul mai mari decât riscurile de formare a unor cheaguri de sânge.

Distribuirea vaccinului se va face cu o avertizare din partea companiei Johnson & Johnson cu privire la posibilele reacții adverse care constau în formarea unor cheaguri de sânge. Această condiție a fost pusă de EMA pentru a putea avertiza posibilii utilizatori de eventualele riscuri în urma vaccinării împotriva COVID-19.

Acţiunile Johnson & Johnson au crescut marţi cu peste 2%.

Utilizarea vaccinului Johnson & Johnson a fost temporar oprită de autorităţile de reglementare americane, săptămâna trecută, după ce s-au raportat cheaguri rare de sânge la nivel cerebral, combinate cu un număr scăzut de trombocite la şase femei, ceea ce a determinat compania să întârzie lansarea sa în Europa.

Aproape 8 milioane de americani vaccinați cu Johnson & Johnson

Johnson & Johnson a declarat că o nouă etichetă a ambalajului va include un avertisment cu privire la riscul efectului secundar rar şi instrucţiuni cu privire la modul de recunoaştere şi de tratare a acestuia.

Compania a declarat că va relua livrările către Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda şi că lucrează la reluarea studiilor clinice.

„Este un eveniment extrem de rar. Sperăm ca prin conştientizarea oamenilor, precum şi prin punerea în aplicare a unor orientări diagnostice şi terapeutice clare, să putem restabili încrederea în vaccinul nostru”, a declarat Paul Stoffels, directorul ştiinţific al Johnson & Johnson, în timpul unei conferinţe telefonice pentru a discuta despre rezultatele financiare ale companiei.

Olanda a declarat că va folosi vaccinul începând de miercuri.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente analizează, de asemenea, cheagurile de sânge rare raportate la persoanele care au fost vaccinate.

O comisie consultativă se va reuni vineri şi ar putea face o recomandare.

Johnson & Johnson în România

Ministerul Sănătăţii a precizat că acest vaccin se administrează într-o singură doză ceea ce reprezintă un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al vaccinării unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt.

Conform Agerpres, vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Andrei Baciu, a declarat că primele doze de ser produs de Johnson & Johnson vor sosi în România cel mai probabil în luna aprilie, urmând să fie livrate în jur de 100.000.