Un mare mit a fost desființat. Vitamina care s-a vândut în cantități uriașe nu scade riscul de infectare cu COVID-19
- Adrian Horeboiu
- 20 aprilie 2021, 20:58
De la începutul pandemiei au circulat mai multe ipoteze referitoare la faptul că vitamina C ar micșora riscul de infectare cu COVID-19, însă cercetătorii sunt de alta părere.
Există multe zvonuri cu privire la anumite suplimente și vitamine care ar putea scădea riscul de infectare cu COVID-19. Un studiu publicat în British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ) arată că multivitaminele, probioticele, Omega-3 și suplimentele precum vitamina D pot reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19, mai ales în rândul femeilor.
Însă s-a dovedit că suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19, potrivit studiului.
Vânzări record de vitamina C
Locuitorii din Marea Britanie au început să cumpere mai multă vitamina C după instaurarea lockdown-ului din 23 martie. Pe lângă vânzarea crescută de vitamina C, vânzările de multivitamine au înregistrat și ele o creștere semnificativă.
Într-adevăr aceste suplimente pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar mai sănător, însă nu au niciun efect asupra infectării cu coronvairus.
Pentru a stabili o legătură, cercetătorii de la Imperial College din Londra au recurs la utilizatorii aplicaţiei COVID-19 Symptom Study pentru a afla dacă cei care luau suplimente au fost mai puţin expuşi infectării.
Aplicaţia a fost lansată în Marea Britanie, SUA şi Suedia în martie 2020 pentru a obţine date privind evoluţia pandemiei.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informaţiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din Marea Britanie referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor dietetice în lunile mai, iunie şi iulie 2020 şi la rezultatele pozitive la testele PCR pentru coronavirus.
Suplimentele care țin COVID-19 la distanță
Între lunile mai şi iulie, 175.652 de utilizatori din Marea Britanie au luat în mod regulat suplimente dietetice, în timp ce 197.068 nu au luat. Aproximativ doua treimi (67%) dintre aceştia erau femei. În total, 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2, în timp ce testele pentru 349.199 au fost negative.
În urma testelor, consumul de probiotice, Omega-3, multivitamine sau de vitamina D a fost asociat unui risc mai scăzut de infectare cu SARS-CoV-2.
Analiza a fost mult mai clară în rândul femeilor, suplimentele având efecte mai vizibile decât la bărbați.